Kom af van je winterdip!

22 november 2017
441
479
0

Je herkent het vast en zekerheid: gaandeweg het najaar begint het winterdipje. Je kunt je moeilijk concentreren en hebt meer behoefte aan slaap. De donkere dagen zijn aangebroken en jij voelt je steeds vermoeider, ongemotiveerder en verdrietiger worden.

Winterdip

Seizoensgebonden depressies treden op in de herfst- en winterseizoenen. Het verminderde zonlicht kan invloed hebben op de aanmaak van hormonen en neurotransmitters die de stemming en slaap regelen, zoals serotonine. Serotonine heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie en eetlust. De algemene symptomen van een winterdip zijn:

  • vermoeidheid
  • verhoogde eetlust
  • slechte concentratie
  • angst en depressie
  • sociale terugtrekking en isolatie
  • geen motivatie
  • prikkelbaarheid

Innerlijke zon

In de Chinese geneeskunde zijn de herfst en winter gerelateerd aan het verval en de stilstand van de natuur. Het is het einde van een cyclus. Het is normaal om te voelen dat je alleen wilt zijn, om naar binnen te gaan en in deze tijd introspectief te zijn. In het leven is het echter ook belangrijk om productief en gelukkig te blijven zijn. Vind een manier om je innerlijke zon te laten schijnen!

Laat de energie stromen

Volgens de westerse geneeskunde treedt een winterdepressie op door onze verminderde blootstelling aan zonlicht. Onze serotonine-niveaus dalen wanneer we niet regelmatig blootgesteld worden aan zonlicht.. Volgens de Chinese geneeskunde kan het koude en vochtige klimaat leiden tot blokkades of stagnaties van de Qi (vitale kracht die alle functies regelt) van de persoon in de energiebanen. Dit geeft een gevoel van zwaarte, vermoeidheid en depressie.

Behandeling

Acupunctuur en kleurenpunctuur kunnen je lichaam en geest helpen om in balans te komen. De behandelingen zijn gericht om je meer energie te geven en je geest te verhelderen.

1. Acupunctuur

Volgens de Chinese geneeskunde stromen er twaalf energiebanen, zo geheten meridianen, door je lichaam. Deze energiebanen staan in verbinding met organen, lichaamsfuncties en emoties. Wanneer de banen goedstromen voel jij je goed. Wanneer er een blokkade in een energiestroom is, ben je uit balans.

Door het aanprikken van bepaalde punten op het lichaam wordt de vitale levensenergie in de energiebanen gestimuleerd. Ook de aanmaak van serotonine wordt gestimuleerd. Dat maakt dat jij je beter gaat voelen. Je voelt je vrolijker en krijgt meer energie.

2. Kleurenpunctuur

Als je bang bent voor naalden is er een alternatief, namelijk kleurenpunctuur. Kleurenpunctuur werkt op lichamelijk, geestelijk, emotioneel en zielsniveau. Op de acupunctuurpunten kan gekleurd licht worden ingestraald, op deze manier worden de energiebanen in balans gebracht.

Met kleurenpunctuur wordt, in tegenstelling tot acupunctuur, niet in de huid geprikt. Kleurenpunctuur is niet-invasief en pijnloos. Elke kleur heeft een eigen trilling en effect. Bijvoorbeeld: rood werkt activerend en blauw verkoelend.

Begin met een massage

Acupunctuur en kleurenpunctuur kunnen gecombineerd worden. Tijdens een behandeling wordt vaak een warmtelamp gebruikt. Warmte ontspant en geeft energie. Men ervaart het als weldadig. Een massage kan ook een onderdeel zijn van een behandeling. Het kan prettig zijn om eerst de gespannen spieren wat los te maken, alvorens met een acupunctuur- en/of een kleurenpunctuurbehandeling te beginnen.

Meer weten?

Chi-Time is een praktijk voor acupunctuur en massage, gevestigd in Amsterdam en in Laren. Chi-Time betekent tijd voor energie. Je kunt er terecht voor ontspanning, het los laten van spanningen en om op te laden met nieuwe energie.

Chi-Time
Prinsengracht 662 | 1017 KW Amsterdam | 06-15052118 |
[email protected] | www.chi-time.nl
Deel dit artikel