scheiden

Scheiden lijkt op rouwen

29 april 2019
297
296
0

‘Ik ga bij je weg.’ Deze vijf woorden of woorden van gelijke strekking zorgen voor veel emoties bij beide partners. De partner die het besluit neemt sluit een proces af dat soms al maanden aan de gang is. Tegelijk zijn deze woorden het begin van hetzelfde proces bij de ander. Ondertussen gaat het gewone leven van de beide partners en de kinderen verder. Om ervoor te zorgen dat elk gezinslid na het scheiden weer verder kan, is goede begeleiding bij het scheidingsproces belangrijk. Naast de praktische en juridische zaken die een advocaat of scheidingsmediator begeleidt, is het emotionele proces minstens zo belangrijk.

Advocaat en scheidingsmediator Vera Smeets

Scheiden

Het scheidingsproces wordt wel vergeleken met een rouwproces. Volgens psychiater Elisabeth Kübler-Ross kun je zonder rouw geen nieuw leven opbouwen. Het is daarom belangrijk dat iedereen zichzelf en de ander de tijd gunt om dit proces in eigen tempo te doorlopen. Ik zie het als mijn rol om beide partners inzicht te geven in dit proces en om begrip te vragen voor elkaars tempo.

Scheidingsproces

Voor de partner die wordt verlaten is het belangrijk te weten waarom. Daar komt bij dat er nog hoop kan zijn dat de ander terugkomt. Als de reden voor scheiden niet duidelijk is, kunnen de emoties die daarbij horen het lastig maken om afspraken te maken. Ik bespreek daarom aan het begin van het scheidingsproces de scheidingsmelding (de woorden ‘Ik ga bij je weg’). Als er nog geen scheidingsmelding is gedaan, of als deze voor de verlatende niet duidelijk is, vraag ik de verlater om de scheidingsmelding (opnieuw) te doen.

Mediator

Tijdens het gesprek over de scheidingsmelding is het belangrijk dat de verlater op een rustige manier vertelt dát en waarom hij of zij wil scheiden. Dit gesprek is daardoor ook helpend voor de verlater die een schuldgevoel heeft of die door de omgeving als schuldige wordt aangewezen. Als mediator help ik beide partners om hun emoties rond de scheiding te herkennen en te plaatsen. Het gesprek over de scheidingsmelding is afgerond als beiden de scheiding hebben geaccepteerd.

Emotionele afronding

Nadat beide partners de scheiding hebben geaccepteerd, kunnen zij als ex-partners en als ouders van hun kinderen samen houdbare afspraken maken over de invulling van het ouderschap en de juridische gevolgen van de scheiding. Tijdens een mediation informeer ik hen dan over alles wat daarbij komt kijken. Vervolgens zoeken we naar een regeling die passend is bij de wensen, maar die ook juridisch en fiscaal houdbaar is. Voor ondernemers is de continuïteit van de onderneming daarbij een belangrijk aandachtspunt. Als het is gelukt om overal afspraken over te maken, dan zorg ik ervoor dat het formele gedeelte bij de rechtbank schriftelijk wordt geregeld. Een scheiding is meer dan een zakelijke, juridische afwikkeling. De emotionele afronding voor alle betrokkenen is minstens zo belangrijk voor een goed begin van het nieuwe leven na de scheiding.

Rouwverwerking

De verschillende fasen van rouwverwerking:

  1. ontkenning
  2. boosheid
  3. verdriet
  4. machteloosheid
  5. apathie
  6. acceptatie en berusting
  7. oriëntatie
  8. zingeving (nieuwe mogelijkheden voor de toekomst)
Meer weten?

Bij Wille Donker advocaten ben je aan het juiste adres voor arbeidsrecht, insolventierecht, mediation, ondernemingsrecht, onderwijsrecht, personen- en familierecht, vastgoed en privacy.

Wille Donker advocaten
Leidse Schouw 2 | 2408 AE Alphen aan den Rijn | 0172-442417 |
[email protected] | www.willedonker.nl
Deel dit artikel