Vrouw in lingerie

Mooie lingerie na een borstoperatie

30 november 2017
965
987
4

Als je een borstoperatie hebt gehad of een borstprothese draagt, dan is het belangrijk goede ondersteunende lingerie te dragen. Dit draagt bij aan een goed herstel. Maar dit hoeven geen grote huidkleurige bh’s te zijn. In de speciaalzaak bestaan ook mooi uitgevoerde modellen die zijn aangepast aan jouw behoefte. Waar moet je op letten?

Met een borstprothese

Voor vrouwen met een borstprothese is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • De borstprothese moet volledig in de cup passen en onzichtbaar zijn.
  • De schouderbanden moeten voldoende stevigheid en comfort bieden. Dit kan zowel met brede als smalle schouderbandjes.
  • De zijpanden moeten passende ondersteuning voor de prothese geven zodat het gewicht van de prothese niet alleen door je schouder wordt gedragen.
  • Kijk of de bh is voorzien van een prothesehoesje(s) zodat de prothese goed beschermd is.
  • Laat de coupeuse de bh aanpassen zodat deze optimaal op jou is aangepast en comfortabel aanvoelt.

Na een borstreconstructie

Heb je een borstreconstructie of een borstverkleiningsoperatie ondergaan? Dan word je vaak aangeraden om een stevige bh te dragen. Dit wordt ook wel een compressie-bh genoemd. In het ziekenhuis wordt uitgelegd waar de bh aan moet voldoen. Als je een bh kiest die optimaal aansluit op de operatietechniek, heb je uiteindelijk het beste resultaat voor je borsten.

Bh’s na een borstsparende operatie

Na een borstsparende operatie is het soms niet meer prettig om je oude bh’s te dragen omdat bijvoorbeeld de beugel knelt of er extra steun voor de bestraalde borst nodig is.
Je kunt dan in een speciaalzaak een bh zonder beugel of een bh met extra brede banden en steun aan de zijkanten, laten aanmeten. Wanneer er maatverschil is ontstaan, kun je de cup laten verkleinen of aanvullen.

Bh’s bij lymfoedeem

Wanneer een groot deel van de okselklieren bij de operatie weggehaald zijn (okselkliertoilet), bestaat het risico op lymfoedeem in de arm. Het is dan belangrijk om bh’s te dragen zonder beugel met brede schouderbanden en brede rugpanden. De bh mag niet knellen onder de arm. Je kunt de armsgaten van oedeem-bh’s uit laten diepen of verhogen. Overleg dit ook met je oedeemtherapeut.

Deel-, plak- en zwemprotheses

Wanneer een (deel van een) borst is verwijderd, is een aanpassing mogelijk met een deel-, plak- of zwemprothese. Ook biedt de speciaalzaak vaak aangepaste badkleding.

Meer weten?

Ills Lingerie biedt advies en gespecialiseerde lingerie voor vrouwen met een borstprothese of na een borstoperatie. Zij bieden lingerie die aan alle bovenstaande eisen voldoen en hebben ervaring met het aanpassen en optimaliseren van lingerie na borstoperaties. Zij zijn bovendien SEMH- gecertificeerd.

Ills Lingerie
Gedempte Pol 7 | 8601 BX Sneek | 0515-412830 |
| www.ills.nl
Deel dit artikel