chocolade

Wat jij nog niet wist over chocolade

De zoete massa smelt langzaam in je mond. Genietend sluit je je ogen om de smaak nóg beter tot je zintuigen door te laten dringen. Als echte ‘chocoholic’ ben jij een ware liefhebber van het bruine goedje. Uiteraard weet je heus wel dat bonbons niet aan de boom groeien, maar heb je weleens gelezen hoe chocola dan wél gemaakt wordt?

De cacaoboom

Het begint met het cacaovruchtje van de cacaoboom. De cacaoboom, die onder andere groeit in Zuid-Amerika en Afrika, heeft witte bloemen. In zo’n witte bloem groeit een bruine vrucht: de cacaovrucht. Nadat de cacaovruchten (met elk zo’n dertig à veertig zaden: de cacaobonen) hun volwassen grootte hebben bereikt en helemaal geel zijn geworden, is het tijd om ze te oogsten.
De cacaoboon is de smaakbepalende grondstof van chocolade. Nadat de bonen gedroogd zijn, die gebeurt vaak op het dag in de zon, worden ze met bananenbladeren bedekt, waardoor ze gaan gisten. Daarna gaan de gedroogde bonen in grote zakken en worden ze verscheept naar andere landen.

Die herkenbare smaak

De harde doppen die de cacaobonen omhullen, worden machinaal verwijderd. De bruine stukjes pit die overblijven, worden vermalen tot een vette, bruine pap, waaraan diverse ingrediënten worden toegevoegd. Na een ingewikkeld proces van mengen, malen, rijpen en kristalliseren op precies de juiste temperatuur wordt de chocolademassa afgewerkt en in vormpjes gegoten en op de goede manier afgekoeld. Ieder onderdeel in het proces is van groot belang om precies díé smaak te bereiken, die jij van Martinez gewend bent!

De cacaoboom, die onder andere groeit in Zuid-Amerika en Afrika, heeft witte bloemen

Lekker recept

Wat heb je allemaal nodig om pindarotsjes te maken?
Nodig:

  • 200 gram chocolade (melk of puur)
  • 200 gram ongezouten pinda’s

Werkwijze:

  • Breek de chocola in stukken en smelt de chocola au bain-marie
  • Schep de pinda’s door de vloeibare chocola
  • Zet de massa 30 minuten in een kom in de koelkast zodat het minder vloeibaar wordt
  • Leg op een stuk bakpapier op het aanrecht of een bakplaat en schep met twee lepels kleine hoopjes van het mengsel op het bakpapier
  • Laat de ‘rotsjes’ twee uur afkoelen en uitharden
  • Smullen maar!

Tip: wanneer je pure chocola (85%) gebruikt en de pinda’s vervangt door cranberry’s, noten, pitten en zaden, heb je een heerlijke, gezonde snack

Datum: 29 april 2019