chocolade

Wat je nog niet wist over chocolade

14 januari 2019
138
138
0

Dat chocolade ontzettend lekker is, wist je natuurlijk al. En je hebt ongetwijfeld ook al verschillende feiten over chocolade gehoord of gelezen. Zo heeft het al eeuwen de reputatie lustopwekkend te zijn, je kunt er de heerlijkste gerechten mee maken en je wordt er gelukkig van. Maar er is ongetwijfeld nog een heleboel wat je nog níet weet over dit goddelijke, bruine goedje. Lees en verbaas jezelf!

Rijke historie

Wist je dat de geschiedenis van cacao en chocolade tot wel 4000 jaar teruggaat? De cacaoboon is terug te vinden in de pre-Columbiaanse culturen in Latijns-Amerika. Er werd een drank van bereid. Verder werd cacao werd door de Maya’s tijdens begrafenisceremonies van hoogwaardigheidsbekleders als een kostbaar geschenk geofferd. Ook werden cacaobonen binnen de Mayagemeenschap als betaalmiddel gebruikt.

Chocolade als geneesmiddel

Pas in 1528 werden de eerste cacaobonen door Spanjaarden naar Europa geïmporteerd. In eerste instantie werd het als een geneesmiddel beschouwd dat het lichaam versterkte, mentale prestaties verbeterde en een depressie kon verhelpen. Pas decennia later werd de van oorsprong bittere cacao, door toevoeging van honing, kaneel en rietsuiker, ontdekt als een heerlijke, zoete lekkernij.

Wist je dat …

… een chocolatier in België ooit een levensgrote auto maakte van chocolade? Het voertuig woog 725 kilo en het duurde maar liefst drie weken om de bolide te maken!
… er in de buurt van Philadelphia (USA) een gigantisch pretpark met veertien achtbanen en nog veel meer andere attracties is met als thema chocolade?

De herkomst van Valentijn

Dat je je geliefde met Valentijnsdag verwend met de heerlijke chocola van Martinez Chocolatier weet je natuurlijk allang, maar wist je al hoe Valentijnsdag is ontstaan? In 496 werd 14 februari door Paus Gelasius I uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn, genoemd naar twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. Naar verluid dankt het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, zijn ontstaan aan een gedicht van Geoffrey Chaucer (1380-1382). In de Verenigde Staten werd Valentijnsdag een commercieel succes. In het midden van de jaren 90 van de vorige eeuw waaide het ook over naar Nederland.

Valentijnshart

Benodigdheden
  • 2 Martinez tabletten chocola à 100 gram
  • schrijfstiften
  • ingrediënten voor de vulling, zoals noten, krenten, rozijn, cranberries

Werkwijze:

  • Breek de tabletten in stukken en smelt de chocola au bain-marie
  • Schep de ingrediënten voor de vulling door de vloeibare chocola
  • Giet de massa voorzichtig in een hartvormige vorm
  • Dek de vorm, als alles is afgekoeld, af met plastic folie en zet het een nachtje in de koelkast
  • Haal het hart voorzichtig uit de vorm. Dit gaat makkelijker als je de vorm heel even in warm water houdt
  • Schrijf met de stiften een lieve boodschap op je hart
Meer weten?

Martinez Chocolade is een familiebedrijf pur sang. Sinds 1952 werkt de organisatie met veel liefde en toewijding werken zij aan de meest excellente chocoladeproducten. Je kunt er terecht voor allerlei soorten chocolade: figuurtjes, lolly's, bonbons, truffels noem maar op!

Martinez Chocolatier
Baronie 94 | 2404 XH Alphen aan den Rijn | 0172-577996 |
[email protected] | www.martinezchocolade.nl
Deel dit artikel