Worden wie je bent

22 november 2017
605
640
0

Toen ik studeerde, volgde ik een collegereeks Wetenschapsfilosofie. Ik weet er weinig meer van, maar één college is me altijd bijgebleven. Tijdens het college ging het over dé waarheid. En met name over het niet-bestaan van de waarheid.

Lilian Smits

Eigen bril

Iedereen kijkt met zijn eigen bril naar de werkelijkheid en vanuit onze eigen belevingswereld ervaren en definiëren we de waarheid. Als voorbeeld werd een foto van een watermeloen getoond en de vraag gesteld: ‘Wat is dit?’ Waarop het antwoord volgde: ‘Ehh.. een meloen!’. Op de tweede foto was dezelfde meloen te zien, maar vanuit een ander perspectief. En op de derde foto verscheen, weer uit een ander perspectief, een meloen volledig uitgehold en gevuld met sinaasappelpartjes. Was het nog een meloen?

Belevingswereld

Gebaseerd op boodschappen en ervaringen die we (on)bewust meekrijgen als we opgroeien, creëren we onze eigen belevingswereld. Dat is onze bril waarmee we naar de wereld kijken. Dit is onze maatstaf voor wat waar is en wat niet. Overigens is de belevingswereld anders dan de leefwereld. De belevingswereld speelt zich af aan de binnenkant van een persoon, de leefwereld situeert zich aan de buitenkant rondom de persoon.

Beschermjassen

Tijdens het opgroeien trekken we verschillende ‘beschermjassen’ aan. Zo noem ik de overlevingsmechanismen. Deze jassen hebben we op een bepaald moment in ons leven echt nodig om te kunnen (over)leven. Die jassen dragen we nog steeds, terwijl we ze niet echt meer nodig hebben. Deze jassen zijn bepalend voor hoe wij naar de werkelijkheid kijken. En naar onszelf!

Aanleiding

Wanneer ben je nou klaar om te worden wie je bent? Vaak begint de bewustwording daarvan met een gevoel dat er iets niet klopt. Er schuurt of wringt iets: je bent in de war. Soms gebeurt er op dat moment ook iets, bijvoorbeeld problemen op je werk of thuis. Of nog erger: je krijgt een burn-out of wordt ziek. Vaak heb je zo’n aanleiding nodig om tot de oorzaak door te dringen.

‘Het toppunt van geluk wordt bereikt als iemand klaar is om te worden wat hij is’ – Desiderius Erasmus

Mijn hart zingt!

Wanneer je in staat bent om je beschermjas(sen) uit te trekken als je ze niet nodig hebt, wordt je eigen unieke identiteit zichtbaar voor je. Je eigen prachtige zelf. Dan voel je de innerlijke kracht en wéét je met elke cel in je lijf wat goed voor jou is. Je voelt je in je element. Je hart zingt!

Meer weten?

FocusOnMe coaching is de praktijk voor persoonlijke coaching en groepscoaching van Lilian Smits, geregistreerd en gecertificeerd senior practitioner coach en counseler.

FocusOnMe
Oetewalerstraat 24A | 1093 JS Amsterdam | 06-53414181 |
lilian@focusonme.nl | www.focusonme.nl
Deel dit artikel