conflicten

Hoe ga ik beter om met conflicten?

We krijgen er allemaal wel eens mee te maken: conflicten. Wanneer je boos bent, is het moeilijker om met anderen te praten en te verbinden. Soms lijken situaties daarom onoplosbaar, terwijl je er het liefst goed uit wilt komen. Je bent vastgedraaid in je emoties en vindt het moeilijk om je weg daaruit te vinden. In zo’n geval is het prettig om hulp te krijgen van iemand die je begrijpt en oordeelloos een luisterend oor biedt.

Conflicten leveren stress op

Conflicten kunnen op verschillende vlakken voorkomen. Zo zijn er conflicten in de relationele, familiaire, werkgerelateerde of persoonlijke sfeer. Vaak is de gemene deler dat een conflict voortkomt uit een worsteling in jezelf. Iets heeft je geraakt, en je weet daar niet constructief mee om te gaan. Wanneer zo’n conflict uitmondt in een slepend probleem, kun je daar enorm veel last van hebben. In ernstige gevallen brengt het zoveel stress met zich mee dat je er lichamelijk de gevolgen van ervaart. Blijf er dus niet mee rondlopen, maar schakel hulp in van een onafhankelijk iemand die je van advies kan voorzien.

Coaching helpt

Dat kan soms lastig zijn. Veel mensen drukken hun problemen weg om sterk over te komen. Velen willen hun partner niet belasten met hun beslommeringen. En eigenlijk vind je het misschien ook best moeilijk om er de vinger op te leggen waarom je telkens opnieuw in vervelende, conflictueuze situaties verzeild raakt. Mogelijk schaam je je er zelfs een beetje voor. Coaching is een laagdrempelige en veilige manier om op deze vragen en overwegingen een antwoord te krijgen.

Bewustwording als eerste stap

De allereerste stap is weten dat je ergens tegenaan loopt, en daar iets aan willen doen. Wanneer je bereid bent eerlijk naar jezelf, je patronen en valkuilen te kijken, kun je je ontwikkelen. Want bewustzijn van je eigen gedrag maakt je ook bewust van het effect daarvan op anderen. Als je snel in conflictsituaties belandt, is het erg nuttig te weten wat voor reacties problemen opleveren en welke reacties juist de-escaleren.

Durf jij het aan om jezelf gespiegeld te zien?

Valkuilen herkennen

Zo kan je, onbewust, snel vervallen in de valkuil van verwijten. Daar waar je eigenlijk in een situatie probeert jouw visie en wensen over te brengen, kan het gebeuren dat je deze boodschap vaak per ongeluk verpakt in een verwijtende vorm. Want juist dat wat je aan het hart gaat, wil je graag verdedigen. Toch lost dit vaak weinig op en werkt het averechts. En zo mondt een meningsverschil onbewust uit in een onaangenaam conflict.

In de spiegel durven kijken

Tijdens coaching kan ik je helpen met deze bewustwording. Dat doe ik door je als het ware een spiegel voor te houden. Durf jij het aan om jezelf gespiegeld te zien? Dan kun je daar enorm veel van leren. Zie het als een uitdaging om in beweging te komen en die dingen te veranderen die je beperken en tegenhouden. Daarom is een coachingtraject bij mij altijd maatwerk. Geen mens is hetzelfde, en evenmin is een hulpvraag ooit hetzelfde.

Krachtig en gebalanceerd

Loop jij tegen problemen, conflicten of andere ontwikkelvraagstukken aan? Ik kom graag met je in gesprek. We bespreken wat jouw doelen zijn en of we een klik met elkaar hebben. En daarna? We gaan de natuur in, voeren een gesprek tijdens een wandeling, of blijven binnen als dat beter bij jou past. Samen exploreren we de mogelijkheden die je hebt om jezelf opnieuw te ontdekken en te ontplooien zodat je hernieuwd zelfvertrouwen kunt vinden. Want ook jij kunt krachtig en gebalanceerd in het leven komen te staan.

Datum: 29 juli 2019