moe

Ik ben altijd moe, en wil mijn energie terug

Dat je genezen bent van een ziekte als kanker is natuurlijk ontzettend fijn. Maar het betekent niet meteen dat je compleet klachtenvrij bent. Eén van de belangrijkste klachten na kanker is vermoeidheid. Door deze na-klachten kun je soms het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Gelukkig is dit niet het geval, je moet alleen wel de juiste hulp weten te vinden.

Enorme vermoeidheid

Je kunt je enorm vermoeid voelen door bijvoorbeeld de uitwerking van chemo, een verminderde eetlust, een veranderend dag- en nachtritme en de pijn en angst die je hebt moeten doorstaan. Daardoor kan de vermoeidheid na kanker soms extreem aanvoelen. Na een kleine inspanning voel je je al uitgeput en slap. Daarnaast kun je last hebben van andere klachten zoals zware ledematen, een verslechterde nachtrust, vergeetachtigheid, tintelingen, misselijkheid en spier- en gewrichtspijn.

Lichaam en geest herstellen

Veel mensen hebben het gevoel dat ze, nadat ze kankervrij zijn verklaard, het leven weer moeten oppakken. De ziekte is voorbij, en alles is weer bij het oude. Zeker mannen zijn hier sterk toe geneigd. Na alle onzekerheid willen zij zich weer krachtig en sterk voelen. Maar dat je lichaam herstellende is, betekent nog niet dat je geest even ver is in het proces. Zo komt het geregeld voor dat, naast lichamelijke oorzaken, de vermoeidheid voortkomt uit het onvoldoende verwerken van de ervaring.

Niet-helpende gedachtes

Hierin spelen ook niet-helpende gedachtes mee. Misschien ben je erg bang dat de ziekte weer terugkeert, of heb je het gevoel dat je positief móét blijven. Je wilt zo snel mogelijk weer ‘normaal’ zijn, en ziet vermoeidheid als een signaal dat je niet gezond bent. Wat je vervolgens weer angst inboezemt. Herstel vereist echter aanpassing. Je leven is veranderd. Gevoelens, gedachten en activiteiten zijn niet meer zoals voor de ziekte. Het opnieuw bepalen van je balans is een behoorlijke uitdaging.

Gevoelens, gedachten en activiteiten zijn niet meer zoals voor de ziekte

Coaching

Als coach kan ik je begeleiden bij het zo goed mogelijk omgaan met de naweeën van kanker. Aan de hand van gesprekken, eventueel in de natuur, nemen we de tijd om je weer te leren reflecteren op wat er eigenlijk allemaal is gebeurd. Want vaak heb je emotioneel langere tijd achter de gebeurtenissen aan gehold. Waar er eerst geen tijd was om alles een plek te geven, heb je die nu wel. Aan de hand van de coaching herontdek je wat er vanbinnen speelt. Dit kan gebeuren door stiltes, vragen, reflecteren of experimenteren.

Weer verder kijken

De verwerking kost energie en tijd. Maar wanneer je de kanker en de ervaringen daar omheen langzamerhand een plekje kunt geven, biedt dat je op een gegeven moment weer ruimte om verder te kijken. Om langzamerhand je energie weer te kunnen opbouwen en te richten op nieuwe doelen in je leven. Graag reik ik je de hand om deze stappen te zetten. Want kanker heb je alleen, maar beter worden doe je samen.

Over Paul Simons

Ik ben nu zo’n zeven jaar coach. In de laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van coachen rondom kanker. Ik ben hiermee in aanraking gekomen door mijn vrouw. Zij is overleden aan kanker. Natuurlijk had ik het heel erg leuk gevonden als zij nog in mijn leven zou zijn. Maar ik ben haar ook heel dankbaar: dankzij haar kan ik nu dit werk doen. Tijdens de coaching wil ik mensen stimuleren om hun vaste en automatische patronen los te laten. Ik probeer hen tot nieuwe inzichten te laten komen, en de focus te leggen op de dingen die zij nog wél kunnen. Zo hoeven zij niet meer bang en onzeker te zijn, maar krijgen ze de regie over hun leven terug.

Datum: 29 november 2019