communiceren

Opgekropte gevoelens? Leer beter communiceren!

23 juli 2020
187
188
0

Soms zit je zo gevangen in jezelf, dat je je niet meer kunt uiten. Je gedachten en gevoelens stapelen zich vanbinnen op en je kunt steeds minder hebben. Er wordt dan van je verwacht dat je hier zelf mee om weet te gaan. Dat je aangeeft wanneer je je grens hebt bereikt en om hulp vraagt wanneer je dit nodig hebt. Maar wat nou als je niet weet hoe je dit moet doen? Met life-coaching leer je om beter te communiceren en je gevoelens te uiten.

Spanningen en tegenslagen

Op het werk gaat het even niet zo lekker, je hebt te maken met financiële of medische tegenslagen of er zijn thuis spanningen door een gebrek aan ruimte of communicatie. Je durft misschien niet aan jezelf toe te geven dat je hier moeite mee hebt. Tegenover de buitenwereld doe je alsof er niets aan de hand is. Je wilt niet klagen, of een last zijn voor anderen. Ondertussen blijf je in stilte rondlopen met je problemen, wat het alleen maar erger maakt.

Groot houden

Wanneer je te maken hebt met een emotionele situatie, wil je je waarschijnlijk groot houden voor anderen. Omdat je denkt dat het zo hoort. Maar door te doen alsof jij de stoïcijnse steun en toeverlaat bent, de rots waarop iedereen kan bouwen, de emmer die nooit volloopt, leidt dit alleen maar tot miscommunicatie, onbegrip en frustraties. Zolang jij niet uitkomt voor jouw gevoelens, weten anderen niet wat jouw grenzen zijn en hoeveel ze van je kunnen vragen.

Van passief tot agressief

Door steeds ja en amen te zeggen, of door negatieve gedachten en gevoelens met je mee te dragen, zonder dat je ze los kunt laten, volgt er op den duur vaak een uitbarsting. Je wordt steeds vaker overvallen door je emoties en komt prikkelbaar uit de hoek. Je reageert passief-agressief of juist agressief, omdat je je gevoelens niet op tijd hebt besproken. Zo ontstaan er conflicten op een ongelukkig moment.

Kracht van emoties

Misschien heb je van huis uit meegekregen dat je je niet moet aanstellen, dat je sterk moet zijn en dat het tonen van gevoelens een zwakte is. Mannen worden vaak geleerd om zelfredzaam te zijn en problemen zelf op te lossen. Maar door niet over je gevoelens te praten en ze steeds maar weer in te slikken, kom je juist in de problemen. Zie het daarom als een kracht om bewust met gevoelens om te gaan. Dit creëert meer openheid en begrip, wat leidt tot sterkere relaties met anderen.

Proactief communiceren

Geef tijdig aan wanneer je iets dwarszit, want zo ontstaat er ruimte voor zelfverbetering. Daarnaast voorkom je dat de emoties hoog oplopen en je niet meer in staat bent om kalm te communiceren. Het kan lastig zijn om dit gesprek aan te knopen, maar wees niet bang om kwetsbaar te zijn en emoties te tonen. Dit maakt je menselijk en brengt je een stapje verder in je persoonlijke ontwikkeling. Proactief communiceren heeft namelijk een positief effect op je privéleven en op de werkvloer.

Coaching

Kun jij je moeilijk openstellen en wil je leren hoe je beter kunt communiceren? Ik help je graag om in contact te komen met je gevoel en hierover te praten met anderen. Door je gevoelens eerder te herkennen, kun je dit ook makkelijker onder woorden brengen. Als life-coach en coach rondom kanker bied ik verschillende trajecten om grip te krijgen op de emoties en denkpatronen die je tegenhouden, zodat je weer stappen vooruit kunt zetten.

Meer weten?

Bij Paul Simons Coaching ben je aan het juiste adres voor life-coaching en in balans bij kanker. Het is Paul zijn missie om mensen weer de balans en hun kracht te helpen vinden, zodat ze met nieuwe inzicht én energie de toekomst tegemoet kunnen gaan.

Paul Simons Coaching
Rossinistraat 144 | 2901 GJ Capelle aan den Ijssel | 06-48977567 |
[email protected] | www.paulsimonscoaching.nl
Deel dit artikel