werk

Zit ik nog wel op de goede plek op mijn werk?

6 mei 2020
80
79
0

Weet je nog wat je vroeger wilde worden als je later groot zou zijn? Grote kans dat deze wens is niet uitgekomen. We ontwikkelen ons immers continu als persoon en onze toekomstdromen veranderen mee. Maar het kan ook zijn dat je droom hetzelfde is gebleven, alleen liep het leven anders. Je droom bleek niet realistisch genoeg, of er kwamen andere mogelijkheden op je pad.

De juiste redenen

Ondertussen ben je blijven hangen bij een baan en heb je jezelf omhooggewerkt tot een comfortabele positie. Het is weliswaar niet je droombaan, maar het bekostigt wel je andere dromen. Of het geeft je een stukje zekerheid. Misschien werk graag je samen met de mensen op je werk. Of je blijkt er gewoonweg goed in te zijn, wat het werk makkelijk maakt. Maar vraag jezelf eens af: doe je het werk echt om de juiste redenen? Past het werk bij je en sluit het aan bij wat je wilt bereiken? In andere woorden: zit je op de juiste plek?

Vergelijk niet met anderen

Ieder carrièretraject verloopt anders. Je kunt jezelf daardoor niet vergelijken met anderen. De een heeft meer tijd nodig om zichzelf te ontwikkelen, en de ander komt uiteindelijk bij de juiste baan terecht door een omweg. Sommige banen zijn een manier om ervaring op te doen; een opstapje naar een betere baan. En soms bestaat de juiste baan niet uit één (conventionele) baan, maar uit meerdere.

Voor- en nadelen

De beweegredenen om te werken verschillen per persoon. Maar wegen de voordelen op tegen de nadelen? Ga je ’s ochtends met tegenzin naar je werk en vlucht je om klokslag 5 uur het kantoor snel weer uit? Krijg je energie van je werk, of zuigt het alle energie juist leeg? Als je elke dag gesloopt thuiskomt in ruil voor een salaris en baanzekerheid, is dit het waard? Wanneer je bij je werkgever blijft, terwijl er weinig ruimte voor zelfontwikkeling is en je elders misschien meer verantwoordelijkheden kunt krijgen, wat is dan belangrijker: comfort, of voldoening?

Oplossing

Zit je tegen een burn-out aan, heb je constant stress en krijg je weinig waardering van je werkgever of collega’s? Is je functie uitzichtloos? Doe je werkzaamheden die je eigenlijk niet liggen? Als er kleine aanpassingen nodig zijn om je op je plek te voelen op je werk, kun je natuurlijk met je werkgever om de tafel gaan. Maar als verandering in je huidige baan onmogelijk is, zul je toch verder moeten kijken. Als lifestylecoach kan ik je hiermee helpen.

Carrièrewensen en mogelijkheden

We maken dan samen een overzicht van je wensen: wat vind je belangrijk aan een baan, waar moet het aan voldoen, waar haal je voldoening en energie uit – en zet vervolgens op een rijtje wat je mogelijkheden zijn. Bestaat de baan die je hebt geschetst, moet je je laten omscholen, of moet je de baan zelf nog creëren? Zodra je voor jezelf een beeld hebt gevormd van je carrière en de weg ernaartoe, kun je vervolgens stappen gaan zetten om je droombaan werkelijkheid te maken.

Wie ben ik?

Twijfel je over je carrière of weet je niet zo goed wat je écht wilt? Tijdens een coachingstraject help ik je graag weer op het juiste pad te zetten, je passie te hervinden en een baan te vinden die bij jou past. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismaking en binnenkort ga jij weer stralend naar je werk.

Meer weten?

Bij Paul Simons Coaching ben je aan het juiste adres voor life-coaching en in balans bij kanker. Het is Paul zijn missie om mensen weer de balans en hun kracht te helpen vinden, zodat ze met nieuwe inzicht én energie de toekomst tegemoet kunnen gaan.

Paul Simons Coaching
Rossinistraat 144 | 2901 GJ Capelle aan den Ijssel | 06-48977567 |
[email protected] | www.paulsimonscoaching.nl
Deel dit artikel