Kanker

Getroffen door kanker? Praten kan dan enorm helpen

10 september 2021
97
96
2

Toen mijn moeder de diagnose ‘terminale kanker’ kreeg, was het alsof de hele bodem onder ons bestaan werd weggeslagen. Na de schok kom je als vanzelf in een rouwproces en verkeer je in standje ‘overleven’. Naast tal van praktische zaken waar je mee te maken krijgt, overheersen natuurlijk voornamelijk onzekerheid, angst, boosheid en verdriet.

Vragen

Er komen allerlei niet te beantwoorden vragen op:
– ‘Wat staat me te wachten?’
– ‘Hoe moet ik verder met mezelf?’
– ‘Welke gevolgen heeft dit voor mijn relatie en kinderen?’
– ‘Wat heeft het allemaal voor zin?’
– ‘Is er leven na dit leven?’
Ook komen er tal van andere persoonlijke vragen komen dan op je af. Misschien herken je jezelf hierin. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt. Niks in dit leven, ook het leven zelf niet, is vanzelfsprekend. Alles is opeens anders, onzeker, uit balans…

Geen handleiding

Dit hele proces, elk proces in het leven, is heel persoonlijk. Afhankelijk van leeftijd, omstandigheden, levensvisie en instelling doorloopt iedereen dit geheel op eigen wijze, eigen tijd en eigen manier. Er bestaat geen goede of slechte manier. Er is geen handleiding voor.

Praten

Uit eigen ervaring weet ik dat praten met een buitenstaander, iemand die niet emotioneel betrokken is, enorm kan helpen. Er ontstaat namelijk vanuit dit hele proces een enorme behoefte om van alles opnieuw te gaan bekijken. Het kan dan gaan om jezelf, je eigen identiteit, je leven, je bezigheden, relatie, normen en waarden.

Ruimte en energie

Wanneer we onze emoties kunnen uiten zonder dat we bang zijn om onze omgeving ermee te belasten, komen er ruimte en energie vrij. Hierdoor kan er een nieuwe balans gecreëerd worden om verder te kunnen met jezelf en het proces waar je in zit. Daardoor geef je als vanzelf weer opnieuw zin aan je bestaan en leven. Je gaat bewuster leven, bewuster keuzes maken en meer genieten van het moment en de ‘kleine’ dingen in het leven. Die kleine dingen zijn opeens niet meer vanzelfsprekend en worden dus meer gewaardeerd.

Leven na kanker

Je hoort weleens: ‘Er is een leven vóór kanker en er is een leven ná kanker’. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Dat kan op talloze manieren: gezonde voeding, ontspanning, mindset, beweging, activiteiten waar je plezier en energie uit haalt, je dierbaren. En vergeet je mentale gezondheid niet. Het is belangrijk dat je dit uitspreekt.

Samen proces doorlopen

Gelukkig genezen heel veel mensen van kanker. Mijn moeder, mijn kinderen en ik hebben onverwacht toch nog 6 jaar samen dit proces mogen doorlopen. We hebben haar mogen bijstaan bij het overgaan, door haar enorme positieve mindset, levenslust en vechtlust. In deze tijd hebben we nog veel samen gereisd, gelachen en gekibbeld…

Margret

Ervaringsdeskundige in het begeleiden van mensen met ziekteprocessen (chronisch, levensbedreigend, al dan niet terminaal)

Meer weten?

Margret heeft altijd al een passie gehad om mensen te motiveren en stimuleren om meer uit zichzelf of hun situatie te halen of hen te helpen om zichzelf weer bij de hand te pakken in moeilijke of verdrietige tijden. Margret Spiritueel Coach, Medium is er daarom ook om je te voorzien van spirituele- en persoonlijke ontwikkeling, coaching en counseling.

Deel dit artikel