zelfinzicht

Door meer zelfinzicht weer regie over je leven

3 september 2020
68
70
0

Weet jij nog precies wat je wilt in het leven? Of laat jij je vooral leiden door je omgeving en de mensen om je heen? Op een gegeven moment kun je je zo verliezen in de sleur van het dagelijks leven, dat je niet meer aan jezelf toekomt. Want: hoe goed ken je jezelf eigenlijk nog? Met counseling word je bewust van je gedragspatroon en krijg je de nodige zelfinzicht en handvatten om weer het leven te leiden dat jij wilt.

Geleefd worden

Je volgt andermans goedbedoelde adviezen op, komt je verplichtingen na en doet wat er van je verwacht wordt. Zonder dat je erbij stilstaat of je doet wat jij daadwerkelijk wilt. Hoe meer je van je pad afdwaalt, hoe moeilijker het is om je weg weer terug te vinden. Je eigen bestemming kun je dan uit het oog verliezen. Je bent niet meer in controle van je omstandigheden, maar de omstandigheden hebben jou in hun greep. Je leeft niet, maar je wordt geleefd.

Waarden en prioriteiten

Wanneer je het idee hebt dat je de touwtjes niet meer in handen hebt, wordt het tijd om weer bewust te worden van je persoonlijke waarden. Zet dan op een rijtje voor jezelf wat voor jou belangrijk is in je leven en waar jij meer prioriteit aan wilt geven. Bedenk vervolgens waaraan je minder tijd zou willen besteden. Je kunt hiervan een handig overzicht maken. Houd bij hoe je een gemiddelde dag besteed en zet dit in een tijdschema. Maak vervolgens een planning met jouw gewenste dagbesteding. Vergelijk de twee schema’s daarna: wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

Doelen stellen

Wil je bijvoorbeeld minder werken en meer tijd doorbrengen met familie? Of besteed je je tijd liever aan je hobby’s? Op basis hiervan kun je doelen voor jezelf gaan stellen. Misschien is het belangrijk voor je om financieel onafhankelijk te zijn, voor jezelf te beginnen, een gezond en fit lichaam te hebben of wil je beter in je vel zitten. Nadat je je doelen hebt bepaald, kun je concrete stappen zetten om hiernaar toe te werken.

Zelfinzicht

Pas als je inzicht hebt in je eigen gedragspatroon, kun je tot gedragsverandering komen. Daarom is het belangrijk dat je weet welke ongezonde gewoonten jou belemmeren in je persoonlijke ontwikkeling. Dit heeft veelal te maken met een negatief gedachtepatroon. Bijvoorbeeld door een laag zelfvertrouwen of passieve houding. Deze manier van denken zit vaak zo verankerd, dat het lastig is om dit zomaar te veranderen. Het kan dan zinvol zijn om een coach in de arm te nemen.

Op zoek naar jezelf

Met counseling word je begeleid bij het stellen van doelen en ga je op zoek naar je eigen krachten en verbeterpunten. Je leert jezelf weer opnieuw kennen, zodat je makkelijker keuzes maakt die bij jou passen. Je ervaart minder stress, omdat je weet waar je grenzen liggen en deze ook kunt aangeven. Astrid van AZ-co helpt je graag tot meer zelfinzicht te komen. Zo kun je weer je eigen koers varen.

Meer weten?

Bij AZ-co ben je aan het juiste adres voor advies over (gezonde) voeding, stress en beweging. Eigenaresse Astrid Zwart biedt coaching, online trainingen en counseling aan. Op weg naar een betere gezondheid!

AZ-co
Albert Cuypstraat 3 | 7556 GD Hengelo | 06-39507208 |
[email protected] | www.az-co.nl
Deel dit artikel