immuunsysteem

Vaarwel ziektekiemen: boost je immuunsysteem met gezonde voeding

2 april 2020
171
172
0

Gezond zijn is één ding, maar gezond blijven kan nog best een opgave zijn. Een sterk immuunsysteem is daarom erg belangrijk voor een optimale gezondheid. Dit zorgt er namelijk voor dat jij minder vatbaar bent voor ziektes, allergieën of infecties. Helaas heeft niet iedereen vanzelfsprekend een goed en sterk immuunsysteem. Maar gelukkig hebben we goed nieuws: met de juiste voeding kun jij jouw afweersysteem niet alleen sterk maken, maar ook sterk houden.

Immuunsysteem

Jouw immuunsysteem beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Zo worden indringers zoals infecties niet binnengelaten. Je kunt het dus eigenlijk zien als het verdedigingsmechanisme van je lichaam. Bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen proberen dagelijks jouw muren te doorbreken. Maar hoe sterker je immuunsysteem, hoe sterker die muren. Die indringers maken zo geen schijn van kans! Kies daarom altijd voor gezonde voeding.

Vitaminen

Van alle vitamines is vitamine C misschien wel het belangrijkste voor je immuunsysteem. Deze vitamine is het belangrijkst voor de gezondheid van alle weefsels in het lichaam. Jammer genoeg kan je lichaam geen vitamine C opslaan. Het is daarom belangrijk om er dagelijks voor te zorgen dat je weer opnieuw voldoende vitamine C binnenkrijgt. Eet daarom elke dag voldoende vers fruit en verse groenten. Ook vitamine D is erg belangrijk en daarvan krijgen we in Nederland vaak niet genoeg binnen. Neem daarom bij weinig zon of als je weinig buiten komt een vitamine D3-supplement.

Vezels

Vezels stimuleren de spijsvertering en houden de darmen schoon en gezond. Bovendien zijn bepaalde zogenaamde onoplosbare vezels die vooral in groenten en fruit zitten ook voeding voor onze goede darmbacteriën; dat noemen we prebiotica. En laat nou net een groot deel van je immuunsysteem in je darmen zitten! Des te belangrijker om die goed te verzorgen dus en de darmflora optimaal te houden. Ook hiermee houd je ziektekiemen buiten de deur. Je kunt vezels vinden in volkoren brood, fruit, groenten en bonen.

Vetten

Ook gezonde meervoudig onverzadigde vetten zijn van belang wanneer je gezond wilt blijven. De omega 3-vetzuren EPA en DHA werken bijvoorbeeld ontstekingsremmend en verhogen tegelijkertijd je weerstand. Hoewel je bij vetzuren misschien al snel denkt aan voedingssupplementen zoals visolie of capsules, zijn ze ook prima binnen te krijgen door middel van een gezond en natuurlijk voedingspatroon. Zo kun je deze vetzuren vinden in noten, zaden en vooral in vette vis.

Mineralen

Er zijn veel verschillende soorten mineralen die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem. Vooral zink is erg belangrijk voor een goed immuunsysteem, maar ook ijzer en selenium dragen bij aan een goede afweer. Calcium is van belang omdat het onder meer nodig is voor de juiste opname van vitamine D. Selenium is daarentegen nodig voor de productie van antilichamen. Gelukkig kun je zo goed als al deze mineralen vinden in zaden, noten en groene bladgroenten.

Eiwitten

Tot slot zijn eiwitten belangrijk voor het aanmaken van alle cellen. Denk hierbij aan antilichamen en enzymen. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, en deze zuren zijn essentieel voor het goed functioneren van je immuunsysteem. Eiwitten zijn in overvloed te vinden in vlees, eieren en vis. Als je geen vlees eet kun je al snel last krijgen van een eiwittekort. Dat kun je echter voorkomen door altijd voldoende plantaardige eiwitten te eten, uit bonen, zaden en pitten zoals hennepzaad of zonnebloempitten en peulvruchten.

Voor jou?

Wil jij je immuunsysteem versterken en ervoor zorgen dat je minder vatbaar wordt voor ziektes, infecties of allergieën? Astrid van AZ-co biedt advies op maat aan over voeding, stress en beweging. Haar missie luidt ‘mensen begeleiden naar een gezonder, vitaler en meer ontspannen leven.’ Neem contact met haar op of bekijk alvast haar vijf gratis tips voor een gezond leven!

Meer weten?

Bij AZ-co ben je aan het juiste adres voor advies over (gezonde) voeding, stress en beweging. Eigenaresse Astrid Zwart biedt coaching, online trainingen en counseling aan. Op weg naar een betere gezondheid!

AZ-co
Albert Cuypstraat 3 | 7556 GD Hengelo | 06-39507208 |
[email protected] | www.az-co.nl
Deel dit artikel