balans

Waar is de balans? Als werk en privé conflicteren

Ken je dat gevoel van ‘Hoewel ik nu op mijn werk ben en straks een belangrijke meeting heb, moet ik nu eigenlijk bij mijn kinderen zijn?’ En dat je dan denkt ‘Ach, ze redden zich wel. De lieve oppasmoeder let op ze.’ Conclusie: je werk en je carrière lijken bijna net zo belangrijk geworden als je kinderen en je gezinsleven.

Adriana Adriaanse

Wat doe je dan?

Welke keuze maak je in de hierboven geschetste situatie? Bel je met de boodschap dat je nog een uurtje doorgaat en een belangrijke meeting induikt? Of ga je naar huis en blijf je dáár in je hoofd toch met je werk bezig, waardoor je thuis nog steeds niet ‘thuis’ bent omdat je ergens anders bent met je gedachten?

Overal, maar niet hier

Het komt erop neer dat je je in beide situaties niet oké bent. Op je werk denk je aan thuis en thuis denk je aan je werk.

Keuzes

Al eerder schreef ik over denkrichtingen en het systeem van normen, waarden en overtuigingen. Ook bij de situaties hierboven speelt dit systeem een belangrijke rol! Sta erbij stil wat er écht belangrijk voor je is en wat je liever wilt vermijden door een bepaalde beslissing te nemen. Welke waarden conflicteren met elkaar? Wat gaat er om in je binnenwereld en wat streef je in beide keuze-opties na? En wat wil je vermijden als je een keuze maakt?

Geen balans

Er is hoe dan ook geen balans. Je kunt niet volledig ‘er zijn’ omdat er je op meerdere tegelijkertijd wilt zijn: je wilt het allebei. Maar waar ligt jouw werkelijke behoefte? Tussen ‘wens’ en ‘behoefte’ bestaat een verschil. Op het moment dat je deze twee door elkaar haalt, raak je verstrikt in je gedachten. In beide gevallen ben je niet volledig aanwezig.

‘De waarom-vraag brengt je naar jouw (onbewuste) ware overtuigingen’

Belangrijke vragen

Stel jezelf eens de vraag: ‘Wat zijn mijn belangen ten aanzien van mijn kinderen en ten aanzien van mijn werk? En hoe zit mijn waardensysteem eigenlijk in elkaar? Wat vind ik belangrijk, en waarom?’ Je neemt jezelf overal mee naar toe en de balans moet daar beginnen. Zo weet je precies welke beslissingen je het beste kunt nemen.

De waarom-vraag

De waarom-vraag brengt je naar jouw (onbewuste) ware overtuigingen. Het raamwerk van deze overtuigingen is een soort denkwerk dat over jou gaat. Dus niet over je werk en niet over de kinderen, maar echt alleen over jou. Wanneer er antwoorden komen op deze ‘waarom-vraag’, kan je innerlijke conflict verdwijnen. Je raakt weer in balans!

Ik wil gelukkig zijn

Het is een uitdaging om erachter te komen wat je werkelijk nodig hebt. Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: gelukkig zijn. Nu is het nog de vraag waar jij het meest gelukkig van wordt! Het feit dat je al twijfelt of je op dit moment wel zo gelukkig bent, geeft al aan dat er werk aan de winkel is.

Maar hoe dan?

Wil je weten hoe jij inzicht krijgt in jouw systeem van normen, waarden en overtuigingen en weer in balans kunt vinden? Ik heb hier mijn werk van gemaakt en kan dat voor je inzichtelijk maken door middel van de blauwdruk van je leven. Meer weten? Op mijn website en in eerdere publicaties (zoals deze en deze) van ForYou heb ik daar meer over geschreven!

Datum: 04 juli 2018