baanverlies

Baanverlies: omgaan met de bijkomende gevoelens

De reden waarom je voor jouw baan hebt gekozen, kan verschillen van persoon tot persoon. Je doet het wellicht vanwege de passie voor het vak of het inkomen dat het werk biedt. Toch lijkt er altijd één bepaald aspect overeen te komen. En dat is de vaste grond die je krijgt met een baan. Wanneer je je baan dan verliest, verdwijnt deze veilige grond onder je voeten. De zekerheid en veiligheid wordt vervangen door onzekerheden. Dat is ook helemaal niet zo gek, want ontslag is eigenlijk een vorm van rouw en dus een periode vol verwarrende gevoelens.

Meer dan geld verdienen

Voor sommigen is een baan een praktisch iets om geld mee te verdienen. Maar voor anderen is het veel meer dan dat. Het draagt bij aan veiligheid, status, identiteit, maar ook je zelfvertrouwen. Je voert je passie uit, krijgt er voldoening door en je kunt je ontwikkelen. Wanneer je je baan kwijtraakt, valt dit allemaal ook weg. Je gaat het onbekende tegemoet en dat kan zorgen voor veel gevoelens. Soms ook vervelende gevoelens die veel overeenkomen met rouwen.

Verschillende fases

Voel je daarom niet bezwaard wanneer je terecht komt in een zee van emoties. Sterker nog, rouw bij baanverlies komt vaak voor in verschillende fases. Eerst borrelt het ongeloof naar boven. Je vermijdt het liefst de gedachte dat je je baan bent verloren. Op die manier zorg je ervoor dat je in een veilige bubbel blijft en nog niet de volledige realiteit onder ogen ziet, omdat je die nog moeilijk vindt te plaatsen.

Door te communiceren kun je gevoelens weer een plekje geven!

Woede en verdriet

Na die eerste fase kan je gevoel omslaan in boosheid. Waarom hebben ze je in de steek gelaten? Of wellicht ben je boos op jezelf dat je het niet hebt zien aankomen. Zodra je al je woede hebt laten gaan, is de kans groot dat het besef komt van verlies. Je voelt je onzeker, verdrietig en ervaart spanningen. Woede en verdriet zijn belangrijke onderdelen van het verwerkingsproces. Het toelaten van de emoties is daarom beter dan het onderdrukken. Wanneer je gevoelens opkropt lijkt het alsof je jezelf beschermt, maar vaak blijf je daardoor ook steken in een bepaalde fase van het verwerken.

Neem je tijd

Alle gedachtes, piekermomenten, emoties en gevoelens zijn allemaal een kwestie van tijd. Hoe eng, spannend of frustrerend het wellicht ook is om kwetsbaar te zijn, je mag de tijd nemen om te verwerken. Je hoeft niet gelijk op zoek naar een nieuwe baan of uitdaging. Als je dit graag wilt en je voelt je er klaar voor, dan is dat natuurlijk helemaal goed. Maar voel je veel druk om weer aan de slag te gaan, dan kan je dat op de lange duur dwarszitten. Gun jezelf daarom de tijd en rust om stap voor stap te ontdekken waar je weer blij van wordt.

Blijf praten

Hoewel baanverlies een van de normaalste zaken van de wereld is, kan het gepaard gaan met schaamte en onzekerheid. Misschien wil je daarom het liefst dit proces voor jezelf houden. Toch is het belangrijk om te blijven praten. Dit mag met de mensen die dichtbij je staan of bij personen waarbij jij je vertrouwd voelt. Deel je zorgen, gedachten, gemoedstoestand en moeilijkheden om weer wat ademruimte te creëren en het langzamerhand een plekje te geven.

Samen plekje geven

Het kan overigens ook prettig zijn om een neutraal iemand je verhaal te vertellen. Voel je vrij om dit bij mij te doen. Je bent van harte welkom om je ei kwijt te kunnen. Het gaat erom dat jij weer gelukkiger in het leven komt te staan. Of dit nu is door je baanverlies te verwerken, liefdesverdriet of dat je jezelf niet meer voelt, iemand die naar je luistert kan voor opluchting zorgen. Neem gerust contact op.

Datum: 04 augustus 2021