relatie

Tips voor meer verbinding in je relatie

27 februari 2018
323
332
0

In Relatie EHBO #1 heb je kunnen lezen over de dynamiek tussen de 'schildpad' en de 'chimpansee'. Je hebt misschien voor jezelf al onderzocht in welke situatie jij gedrag van de schildpad of de chimpansee vertoont, en welke emoties daarbij gepaard gaan. Dit zijn de emoties die meer aan de oppervlakte liggen.

Conflict

Als je een conflict hebt, merk je dan dat jullie gesprek steeds volgens een terugkerend patroon verloopt? Vaak zijn deze gesprekken emotioneel beladen. Hoe het gesprek verloopt, is belangrijker dan het gesprek zelf. Hoe jullie op dat moment op elkaar reageren, lijkt voor jullie de beste manier om met de situatie om te gaan, maar drijft jullie steeds verder uit elkaar.

Negatieve spiraal

Als jij en je partner lastige conflicten hebben, moet je als eerste het patroon herkennen. Je kunt je relatie alleen veranderen, als je ontdekt welk patroon jouw relatie in een negatieve spiraal brengt. Relatiedeskundigen beschrijven drie verschillende patronen of ‘dansen’ die herkenbaar zijn voor problematische relaties. We noemen ze: ‘protesteren en terugtrekken om bij elkaar te blijven’, ‘veel geluid maken om gehoord te worden’ en ‘conflicten vermijden ten koste van alles’. De meest voorkomende negatieve interactie cirkel is het patroon van ‘protesteren en terugtrekken’.

Diepere gevoelens

Om te voelen welke emoties er diep vanbinnen leven, moeten we wat meer gaan snorkelen onder ‘de zee van emoties’, of wanneer het lukt ‘diepzeeduiken’. Als je alleen maar snorkelt, en net iets onder het oppervlak van je moeilijke interactie cirkel duikt, kom je emoties tegen die het duidelijkst aanwezig zijn in je negatieve cirkel. Dit zijn bijvoorbeeld frustratie, wrevel, hulpeloosheid, lijdzaamheid of opgeven.

Primaire emoties

Als je dieper onder de oppervlakte duikt, kom je diepere gevoelens tegen, zoals angsten, kwetsbaarheden en onzekerheden. Dit noemen we ‘primaire emoties’ of ‘kernemoties’.

Stille aftocht

Deskundige Annemarie Oerlemans: ‘De interactie cirkel tussen mij en mijn man zag er vroeger ongeveer zo uit: wanneer ik iets wilde bespreken met mijn echtgenoot en hij zag dat ik mijn wenkbrauw optrok, kreeg hij een ongemakkelijk gevoel dat er weer iets mis was. Gevolgd door de gedachte: ‘Wat heb ik nu weer verkeerd gedaan?’, en daarna een stille aftocht naar een andere kamer.’

‘Schakels van een lange ketting’

‘Ik zag hem de kamer uitlopen, en dat bracht weer een reeks emoties bij mij teweeg. Ik voelde me gefrustreerd en in de steek gelaten. Ik dacht: ‘Waarom moet ik altijd alles alleen doen?’, gevolgd door een woedende kreet: ‘Jij loopt ook altijd de kamer uit!’ De boze klank in mijn stem triggerde weer een hoop emoties en reacties bij mijn echtgenoot. En zo stroomden de triggers, gevoelens, gedachten en acties langs als schakels van een lange ketting.’

Invullen

Kijk eens of je de volgende oefening samen met je partner kunt aanvullen:

  • Als mijn partner…
  • Dan merk ik in mijn lijf…
  • Dan voel ik altijd…
  • Dan denk ik altijd…
  • Dan doe ik altijd…
Meer weten?

Bij InnerMovement kun je terecht voor systemisch werk, coaching en training. InnerMovement draait om innerlijke beweging, de beweging van de zeil. De praktijk helpt individuen, maar ook (teams) in organisaties.

InnerMovement
Klingelbeekseweg 90 | 6812 DJ Arnhem | 06-42123893 |
[email protected] | www.annemarieoerlemans.nl
Deel dit artikel