relatietherapie

Relatietherapie: wacht niet totdat het te laat is

1 juni 2020
271
270
0

Veel stellen die in relatietherapie gaan doen dit als laatste redmiddel. Vaak hebben ze al van alles geprobeerd en hebben ze vrienden en familie al om hulp gevraagd. Ze schamen zich voor anderen of denken dat als ze in relatietherapie gaan, ze gefaald hebben. Men moet immers er samen uit kunnen komen. Vaak is het raadzaam tijdig aan de bel te trekken. Een relatietherapeut kan je helpen om inzichten in problemen te verschaffen en miscommunicatie te voorkomen.

De perfecte relatie bestaat niet

Misschien denk je wel dat in een goede relatie alles perfect en vanzelf hoort te gaan. Je kent immers elkaars gedachten, wensen en gevoelens. Dit is niet zo. De perfecte relatie bestaat namelijk niet en elk stel heeft zijn eigen problemen. Het doel van relatietherapie is dus ook nooit het creëren van de perfecte tekstboekrelatie. Jouw gedachten, wensen, stemmingen wijzigen zonder dat jij je hiervan bewust bent. Door relatietherapie kunnen jullie hiervan bewust worden en op jullie manier inzien hoe hiermee om te gaan. Vaak trekken stellen veel te laat aan de bel. Maar in werkelijkheid kan iedereen baat hebben bij relatietherapie.

Goede communicatie

Goede communicatie is van essentieel belang in elke relatie. Veel conflicten hebben hier namelijk mee te maken. Iedereen is anders, heeft zijn eigen karakter en behoeftes. Jij bent uniek en communiceert op jouw manier. Hier is niets mis mee, jij bent zoals je bent. Om meer inzicht in jezelf en de ander te krijgen staat het verbeteren van de onderlinge communicatie vaak centraal en kan relatietherapie hierbij helpen.

Individuele begeleiding

Om de communicatie in jullie relatie te verbeteren, is het belangrijk dat jullie op tijd aan de bel trekken. Wanneer het eigenlijk al te laat is, kan het moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om nog aan die communicatie te werken. Inzichten in jezelf, wie je bent en wat je behoeftes zijn, is belangrijk. Daarom wordt er in relatietherapie ook individuele begeleiding aangeboden. Wanneer er namelijk een van jullie moeite heeft met bijvoorbeeld grenzen stellen, geen zelfcontrole heeft of kampt met depressieve gevoelens, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor jullie als stel. Zo kan het leren inzien van jullie unieke manier van communiceren de relatie nog sterker maken. Op die manier kunnen eventuele toekomstige problemen voorkomen worden en krijgen jullie de gelegenheid elkaar nog beter te leren kennen, jullie elkaar beter aan te voelen.

Geen pleister op de wond

Relatietherapie is dan ook geen pleister op de wond, het is jouw gereedschapskist met tools die jij kunt gebruiken om aan je relatie te werken. Je werkt op jouw manier aan jouw problemen en hoe je de ander kunt laten weten waarmee je bezig bent. Zonder (voor)oordelen over en weer. Er is namelijk geen vaste oplossing voor elk probleem, iedereen is namelijk anders en zo ook jouw relatie en bijbehorende problemen. Wacht dus niet totdat het te laat is, maar trek op tijd aan de bel.

Voor jou?

Hebben jij behoefte aan relatietherapie? Dan helpt Jan van Eck je graag verder. Jan is counsellor en ondersteunt mensen bij persoonlijke vraagstukken, relatieperikelen of andere problemen waar je in het leven misschien tegenaan loopt. ‘Mijn counselling (coaching) richt zich volledig op jou als persoon. Graag ben ik voor jou een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen terecht kunt, zonder te (ver)oordelen. Zit je niet helemaal lekker in je vel, kamp je met twijfels en wil je hulp bij het herkennen en erkennen van je problemen? Ik help je graag.’

Meer weten?

Counselor Jan van Eck kan jou helpen bij relatieproblemen, persoonlijke ontwikkeling, zingeving en bewustwording. In de praktijk kun je terecht als je lasten ervaart van problemen als angsten, onzekerheid, jaloezie, verlatingsangst, vreemdgaan en vertrouwensproblemen.

Jan van Eck Counselling
Krammer 42 | 2401 DK Alphen aan den Rijn | 085-8883715 |
| www.jvecounselling.nl
Deel dit artikel