kanker

‘Veel mensen hadden niet door dat ik kanker had’

18 april 2019
295
294
0

In 2017 werd er bij mij kanker geconstateerd. In eerste instantie leek er alleen een tumor in mijn buikholte te zitten, maar later bleek ik ook uitzaaiingen te hebben in de lymfeklieren in mijn liezen. Op zo’n moment staat je leven op zijn kop. In december van dat jaar kreeg ik mijn eerste grote operatie. Niet alleen de tumor in mijn buik werd verwijderd, maar er zijn ook maar liefst 20 lymfeklieren verwijderd.

Het verhaal van Claudia* (43)

Psychisch zwaar

Na de operatie volgde er een traject met chemotherapie. Als ik nu terugkijk, was dat een heel heftige periode. Vooral psychisch was het enorm zwaar. Helemaal toen mijn haren begonnen uit te vallen, heb ik het ontzettend moeilijk gehad. Het leek eerst goed te gaan. Na de eerste twee kuren had ik nog nergens last van.

Een wasbak vol haren

Ik had altijd een mooie, dikke bos lang haar, dat tot halverwege mijn rug hing. Maar ineens begonnen hele plukken haar uit te vallen. Het werd steeds meer en meer, vooral rond mijn kruin. Dat was zó heftig! Ik heb zelfs ergens nog een foto van de wasbak die helemaal gevuld was met plukken haar. Op een gegeven moment durfde ik mijn haar niet eens meer te wassen. Kammen deed ik het ook al haast niet meer. Dat was zó confronterend. Vreselijk vond ik het! Ik heb een maand lang echt elke dag zitten janken.

Mutsje

Toch ben ik nooit helemaal kaal geweest. Er zaten nog steeds plukken haar op mijn hoofd. Door een mutsje te dragen, waar het haar dat ik nog had onder vandaan piepte, viel het niet op dat ik allemaal kale plekken had. Daardoor hadden veel mensen ook helemaal niet door dat ik kanker had.

Wenkbrauwen en wimpers

Tegelijk met mijn hoofdhaar begonnen er ook haartjes van mijn wenkbrauwen en wimpers uit te vallen. Omdat, net als op mijn hoofd, niet alles uitviel, kon ik mijn wenkbrauwen nog wel steeds bijtekenen en viel ook dát niet echt op. Ik ging ervan uit dat het allemaal wel weer goed zou komen als ik de chemo’s achter de rug had.

Stukjes wenkbrauw weg

Dat laatste was echter niet het geval. Het haar op mijn hoofd begon op een gegeven moment gelukkig weer te groeien. Toen heb ik de laatste lange plukken haar er maar afgeschoren, zodat alles weer op één lengte was. Mijn wimpers kwamen ook grotendeels weer terug, maar mijn wenkbrauwen groeiden niet meer goed aan. Aan beide zijden bleef er een stuk weg.

Uitdrukking

Nou ben ik nooit zo’n ‘make-up-type’ geweest. Oogschaduw en eyeliner gebruikte ik al niet. Ik heb een vrij vette huid en het blijft bij mij gewoon niet de hele dag goed zitten. Daar ergerde ik me alleen maar aan, maar nu miste ik echt wat aan uitdrukking in mijn gezicht.

Dit is perfect!

Ik ken Annemiek al lange tijd en zodoende wist ik dat zij onder andere permanente make-up zet. Zij heeft me heel goed geadviseerd. Een paar maanden geleden heb ik door haar een eyeliner boven mijn ogen aan laten brengen en onlangs heeft ze ook mijn wenkbrauwen gepigmenteerd. De 3D-hairstroketechniek waarvan ze gebruik heeft gemaakt, doet heel natuurlijk aan. Het is nauwelijks van echt te onderscheiden. Ik ben nu één keer geweest en het ziet er nu al supergoed uit. Ik moet nog wel terugkomen voor een tweede of derde behandeling om het te laten bijwerken, maar ik krijg nu al allemaal complimentjes. Mijn gezicht heeft meer expressie gekregen en ziet er daardoor jonger uit. Dit is echt perfect!

*In verband met de privacy is de naam Claudia gefingeerd

Meer weten?

Bij Glow With The Flow ben je op het juiste adres voor cosmetische- en medische pigmentatie. Bij cosmetische pigmentatie kun je denken aan permanente make-up. Bij medische pigmentatie kun je denken aan minder zichbaar maken van vlekken en gedepigmenteerde huid.

Glow With The Flow
Eusebiusbuitensingel 9 | 6828 HT Arnhem | 0622727245 |
[email protected] | www.glowwiththeflow.nl
Deel dit artikel