Diabetes type 2 weg ermee!

22 november 2017
688
720
0

Goed nieuws: diabetes type 2 is voor 90% te voorkomen door je een goede leefstijl aan te leren. Dit is een enorm hoog percentage en hier is dus veel leed mee te voorkomen.

Bewegen

De Gezondheidsraad adviseert minimaal 22 minuten per dag matig intensief te bewegen. Meer en langer bewegen is uiteraard veel beter. Dus maak een beweegplan, probeer minder te zitten. De combinatie van voeding en beweging is belangrijk: ‘Exercise is king. Nutrition is queen. Put them together and you’ve got a kingdom’ (Jack Lalanne). En zo is het ook, als je diabetes wilt voorkomen.

Gezonde verhoudingen

Een goede lichaamssamenstelling betekent een gezond lichaamsgewicht en een gezonde verhouding tussen vet- en spiermassa. Door je BMI uit te rekenen, de verhouding tussen lengte en gewicht weet je of je goed zit. Een gezonde BMI zit tussen de 18 en 25, daarboven heb je meer kans om diabetes te krijgen. Je hebt dan overgewicht of obesitas. Bij de diagnose ‘diabetes type 2’ heeft 80% van de patiënten al overgewicht.

Buikvet

Hoe meer vet er op de buik zit, hoe groter de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Je kunt dit meten door te kijken naar je taille-omvang. Bij vrouwen is het het beste als de taille-omvang 80 cm of kleiner is, bij mannen is het het beste als de taille-omvang 94 cm of kleiner is.

Calorie-restrictie

Dus niet te veel energie binnenkrijgen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Uiterst belangrijk is om niet te veel snelle suikers binnen te krijgen. Hierdoor stijgt je bloedglucose heel snel en gaat je lichaam insuline aanmaken. Met hoge insulinespiegels neemt de kans op een buikje toe. Uiteindelijk kan je insulinevoorraad uitgeput raken en krijg je diabetes.

Frisdrank beperken

Al drink je per dag één glas sap of frisdrank extra, dan heb je 26% meer kans om diabetes te krijgen. Je zou zeggen: ‘Wat is nou één glas fris per dag?…’ Verder is vooral ook de kwaliteit en variatie van de voeding belangrijk! De Schijf van Vijf kan hierin helpen, maar ook bijvoorbeeld diëten zoals het mediterraanse dieet, een vegetarisch eetpatroon of gematigd koolhydraatarm dieet kan als een richtlijn gebruikt worden.

Aanbevolen:

  • volkoren- en graanproducten
  • groenten, en vooral groene bladgroenten
  • gematigd fruitgebruik
  • yoghurt
  • gematigd gebruik van koffie

Afgeraden:

  • dranken met suiker (frisdrank, sapjes, limonades, suiker)
  • rood vlees
  • bewerkt vlees

Best diet

Een diëtist kan je motiveren en helpen gezonder te eten en een eet- en beweegplan te maken, dat je langer en gemakkelijker kunt volhouden. Tegenwoordig hoef je geen verwijzing te hebben en de begeleiding wordt vaak (deels) vergoed. Bij Best diet kan je terecht voor voedingsadvies, dieetadvies en groepsconsulten.

Meer weten?

Brechje van Adrichem, eigenaresse van Best Diet, heeft ruim 10 jaar ervaring met afvallen, sportvoeding, diabetes en gewichtsbeheersing. Bij Best diet is dieetadvies mogelijk zonder verwijzing.

Best Diet
Deel dit artikel