echo

Je kindje in beeld met een echo

15 februari 2018
578
581
0

Ben jij in verwachting? Met een echo kun je nu alvast kennis maken met je kindje. In dit artikel lees je alles over echo's.

Echo

Soms voert de verloskundigenpraktijk de echo uit. Het kan ook zijn dat je naar het verloskundig echocentrum wordt doorverwezen. Op welke momenten worden de standaardecho’s gemaakt en wanneer krijg je er meer?

Termijnecho

Tijdens de zwangerschap krijg je twee echo’s aangeboden: de termijnecho en de 20-weken-screeningsecho. De termijnecho geeft nauwkeurig aan hoe oud je ongeboren kindje is. Ook wordt de uitgerekende datum vastgesteld. De termijnecho gebeurt meestal in de tiende tot twaalfde week van je zwangerschap.

20-wekenecho

Tijdens de 20-wekenecho wordt de gezondheid van je kindje onderzocht. De meeste kindjes worden gezond geboren; een klein percentage (3 tot 4%) van alle kinderen wordt geboren met een aangeboren afwijking. Je kindje wordt tijdens de echo onderzocht op ernstige lichamelijke afwijkingen, waaronder een open ruggetje, een open schedel, hartafwijkingen en een waterhoofd.

Ontwikkeling

Ook wordt gekeken of je kindje goed groeit en of er genoeg vruchtwater is. Je krijgt de uitslag meteen na het onderzoek. Bij een afwijkende uitslag kan er een uitgebreid (echoscopisch) vervolgonderzoek plaatsvinden. Dit gaat eerst altijd in overleg met de echoscopist, de verloskundige, de gynaecoloog of de huisarts.

Medische echo’s

Soms geeft de verloskundige vanwege medische redenen een indicatie om nog een echo te maken. In veel gevallen gaat dat om een vroege echo (rond de 6-7 weken), een groei-echo (rond de 30 weken) of een liggingsecho (rond de 36 weken.)

  • Een vroege echo vindt plaats in de vroege zwangerschap, bijvoorbeeld bij bloedverlies tijdens je zwangerschap, twijfel over de zwangerschapsduur of bij het vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • In de groei-echo wordt de groei van je kindje nagegaan: is deze gemiddeld, (te) klein of (te) groot? Dit wordt bepaald door meting van het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van je kindje.
  • De liggingsecho wordt uitgevoerd als de verloskundige vermoedt dat je kindje niet met het hoofdje naar beneden ligt, maar mogelijk in dwars- of stuitligging. Dit is belangrijke informatie voor de voorbereiding op je bevalling. Ook wordt gekeken naar de plaats van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de groei van je kindje.

Pretecho

Naast de medische echo’s kun je er zelf voor kiezen om een pretecho te laten maken. Tijdens de pretecho wordt niet gezocht naar mogelijke aandoeningen. Je bekijkt je baby op een groot scherm. Zo krijg je echt al een beeld van hoe je baby eruit zal zien. Dit gebeurt in een rustige, ontspannen sfeer. De termijnecho en de 20-wekenecho en de extra medische echo’s worden vergoed vanuit de basisverzekering. De pretecho wordt niet vergoed door de verzekeraar.

Meer weten?

Het Palet is gespecialiseerd in het maken van alle typen medische echo's tijdens de zwangerschap, met name de prenatale screening (het controleren van de gezondheid van je kindje). De organisatie heeft vier locaties: Dordrecht, Den Haag, Puttershoek en Papendrecht.

Echocentrum het Palet
Dudokplein 222 | 3315 KH Dordrecht | 078-6309724 |
info@het-palet.nl | www.het-palet.com
Deel dit artikel