edelstenen

Edelstenen in de hoofdrol

Sieraden zijn er in vele vormen en maten. De één houdt van goud, de ander draagt liever zilver. Ook wat betreft ontwerp zijn er legio ideeën te bedenken. Maar de aarde heeft meer te bieden dan edelmetalen. In sieraden worden namelijk ook geregeld stenen gebruikt, en de mogelijkheden zijn praktisch eindeloos.

Edelstenen in alle kleuren

Astrid van Ruiten-De Vries is goudsmid bij Op Goud Geluk en gebruikt graag edelstenen in haar sieraden. ‘Tijdens mijn opleiding tot goudsmid maakte ik kennis met verschillende edelstenen. Ik was gelijk gefascineerd door de enorme verscheidenheid in kleuren en soorten. Daarom ben ik naast goudsmeden ook edelsteenkunde gaan studeren. Zo bewonder ik elke dag al het moois dat onze aarde te bieden heeft.’

Maar wat zijn edelstenen eigenlijk?

Edelstenen zijn mineralen of gesteenten met een aantal aantrekkelijke kenmerken. Ten eerste zijn er herkenbare visuele kenmerken: de verscheidenheid in kleuren, en de glans na het slijpen. Daarnaast zijn edelstenen erg duurzaam. Dat wil zeggen dat ze zeer hard zijn en goed bestand zijn tegen slijtage. Edelstenen worden op verschillende factoren beoordeeld: op kleur, helderheid, hardheid, slijpkwaliteit en tot slot zeldzaamheid. Hoe feller, helderder, harder en zeldzamer de steen, hoe duurder.

Magma

Maar edelstenen komen natuurlijk niet uit het niks. Er zijn drie groepen edelstenen met een verschillende ontstaansgeschiedenis: magmatische gesteenten, metamorfe gesteenten en sedimentaire gesteenten. Iedere groep heeft een andere ontstaansgeschiedenis. Magmatische gesteenten zijn ontstaan door stolling van gesteenten die in de magma gesmolten zijn. Zodra de magma naar de aardoppervlakte wordt geduwd koelt het af. Door de combinatie van druk en afkoeling ontstaan kristallen waaruit later de edelstenen geslepen kunnen worden. Dit is een traag proces, het duurt wel miljoenen jaren voordat dit resulteert in edelstenen. Kwarts is een mooi voorbeeld van een magmatisch gesteente.

De mogelijkheden met prachtige edelstenen zijn eindeloos!

Metamorf en sedimentair

Metamorfe gesteenten ontstaan onder het aardoppervlak, waarbij onder invloed van temperatuur en druk nieuwe gesteenten vormen. Het ontstaan van dit type gesteente komt met name voor bij aardverschuivingen of bij ontstaan van een nieuw gebergte. Tot slot zijn er sedimentaire gesteenten. Deze gesteenten worden gevormd door verwering en erosie. Dat houdt in dat door wind en water verschillende lagen aardmateriaal ophopen. Deze lagen verharden en vormen na verloop van tijd harde gesteenten waarin edelstenen voorkomen.

Optimale vorm en glans

Astrid vertelt: ‘Wanneer ik edelstenen gebruik in mijn ontwerp, dan laat ik de steen centraal staan. Want zoveel schoonheid verdient de hoofdrol.’ Maar een edelsteen wordt natuurlijk niet gevonden in perfecte, glanzende staat. Om de gewenste vorm en glans te bereiken, moet een edelsteen eerst worden bewerkt. De meest toegepaste methode voor het vormgeven van een edelsteen, is facetslijpen. Hierbij worden er meerdere vakjes, ook wel facetten, op de steen aangebracht met als doel optimale fonkeling en helderheid. Een andere slijpvorm is de cabochon. Een cabochon komt in allerlei vormen voor, maar heeft altijd een gladde bolle bovenkant en meestal een vlakke onderkant. Na het slijpen wordt de steen gepolijst voor de optimale glans.

Edelstenen

Bekende edelstenen zijn onder andere:

  • amethyst
  • aquamarijn
  • diamant
  • granaat
  • opaal
  • robijn
  • rookkwarts
  • topaas
  • saffier
  • smaragd
  • spinel

Voor jou

Wil jij een sieraad met edelsteen? Bij Op Goud Geluk kun je allerlei bijzondere sieraden vinden, met de mooiste kleuren edelsteen, diamantjes of glanzende parels. Sieraden worden doorgegeven en vertellen altijd een persoonlijk verhaal. Daarom zijn ze lief, stoer of elegant, zijn ze eenvoudig of juist klassiek. Doordat het unieke stukken zijn is er voor ieder wat passends te vinden, of iets passends te maken. En dat altijd op ambachtelijke wijze en met natuurlijke materialen.

Datum: 21 juni 2019