eetprobleem

Je leven weer op de rit na een eetprobleem

29 juni 2018
195
195
0

Je moet er niet aan denken dat je dochter te maken krijgt met eetproblematiek of verslaving. Toch is het aan de orde van de dag dat jonge vrouwen moeten worden opgenomen in een kliniek om daar beter te worden. Maar waar kunnen ze terecht als ze uit de kliniek komen?

Begeleiding

Hester Hulst-Neijzen: ‘Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat jonge vrouwen tijdens en na een eetprobleem of verslaving begeleiding krijgen en op een veilige plek kunnen wonen. Mijn oudste dochter was één van deze vrouwen en toen zij uit de kliniek kwam, was er bijna geen individuele zorg voor haar te vinden. Daarop besloot ik mijn papieren te halen en sinds 2014 run ik de praktijken Leven in je Leven en Verder in je Leven, waarmee ik me richt op iedere vrouw die hulp nodig heeft en zelf verder wil komen.’

Veilige omgeving

In het safe house van Verder in je Leven wonen meerdere vrouwen van 18 tot en met 30 jaar die een kliniekopname voor verslaving of eetproblematiek achter de rug hebben. Ze wonen nagenoeg zelfstandig en hebben hun eigen dagbesteding, maar trekken ook met elkaar op, doen samen boodschappen en koken en eten met elkaar.

Gezin

Ze hebben allemaal een eigen slaapkamer en er is een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. De vrouwen wonen hier in een veilige en vertrouwde omgeving samen met lotgenoten, net als in een echt gezin. Het safe house is kleinschalig en persoonlijk en er werken alleen vrouwen.

Van kwetsbaar naar krachtig

Hester vervolgt: ‘De vrouwen die hier komen wonen, zijn kwetsbaar en onzeker. Uiteindelijk vliegen ze uit als zelfstandige vrouwen die in hun kracht staan en weten wat ze willen. De nieuwkomers in het huis worden ook goed opgevangen door de vrouwen die er al langer wonen; ze trekken zich op aan elkaar op een positieve manier. Dat is prachtig om te zien. We zijn echt een grote familie met elkaar en vallen regelmatig op elkaar terug. De meeste oud-bewoners van het safe house blijven hier in Nootdorp wonen, omdat het een fijn dorp is en ze zich hier thuis voelen.’

Zingeving en structuur

‘Samen met een begeleider werken de vrouwen in het safe house aan de vijf leefgebieden zingeving, wonen, financiën, sociale relaties en gezond leren leven. De focus ligt daarnaast op het aanbrengen van structuur in hun leven, waarbij we altijd werken vanuit het positieve en de krachten en talenten van de vrouw. Het is niet altijd makkelijk voor de vrouwen, want ze moeten hun oude leven achter zich laten en écht willen veranderen. Dan is het een heel doeltreffende aanpak met tot nu toe veel succesverhalen’, besluit Hester.

Meer weten?

Leven in je Leven biedt samen met diëtistenpraktijk add.FOOD, gevestigd op de locatie van Leven in je Leven, ambulante begeleiding voor vrouwen met eetproblematiek. Ambulant betekent dat er geen opname nodig is, maar dat er een programma op maat wordt gemaakt voor de cliënte.

Leven in je Leven
Molenweg 11 | 2631 AA Nootdorp | 015-8899999 |
[email protected] | www.leveninjeleven.nl
Deel dit artikel