hoofdpijn

Pijntips: 5 tips tegen hoofdpijn

28 september 2019
510
511
0

Hoofdpijn. Het is enorm vervelend wanneer je er last van hebt en het kan je dagelijkse bezigheden behoorlijk belemmeren. Wist je dat één op de vijf mensen tot wel wekelijks last heeft van hoofdpijnklachten? Dat betekent dat wel twintig procent van de Nederlanders wekelijks uit de running is, mogelijk minder of niet kan werken en bezigheden moet staken.

Verschillende oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die hoofdpijnklachten kunnen veroorzaken. Zo is er een behoorlijke kans dat jij te maken hebt met spanningshoofdpijn. Dit is een type hoofdpijn waarbij hormonen een rol kunnen spelen, maar met name ook stress, slechte nachtrust of andere spanning op het lichaam problemen opleveren. Hierbij wordt de hoofdpijn veroorzaakt door verkrampte spieren in je nek en schouders. Er is een aantal tips die je helpen hoofdpijn te voorkomen of er snel vanaf te komen.

Tip 1: goede nachtrust en voeding

Ten eerste is een goede nachtrust en juiste voeding van groot belang bij het voorkomen van (spannings)hoofdpijn. Met voldoende nachtrust is je lichaam meer ontspannen en ben je weerbaarder tegen stressvolle situaties. Voor een goede nachtrust is met name regelmaat belangrijk. Ga op gezette, niet te late tijd naar bed en sta ook op een vaste tijd weer op. Maar ook voeding is belangrijk. Drink voldoende water: van te weinig vocht kun je vervelende hoofdpijn krijgen. Voedingsmiddelen zoals cafeïne en alcohol kunnen ook hoofdpijn triggeren, ga hier dus gematigd mee om.

Tip 2: ontspanningsoefeningen

Heb je toch last van (spannings)hoofdpijn, om wat voor reden dan ook? In dat geval kunnen ontspanningsoefeningen je helpen wat beter te voelen. Zo kan het enorm helpen je kaakspieren te ontspannen, open en sluit de mond rustig en draai met je vingers rondjes net boven het kaakgewricht. Aangezien mensen veelal de kaak aanspannen of dichtknijpen wanneer ze gespannen zijn, kan dit een effectieve manier zijn om jezelf te kalmeren. Ook krijgen de spieren op deze manier even rust, wat veel opluchting kan geven.

Tip 3: voldoende beweging

Voldoende beweging is natuurlijk altijd verstandig, maar zeker wanneer je gevoelig bent voor hoofdpijn. Beweging helpt je spieren soepel te maken of te houden, en stimuleert de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Ook heel gerichte beweging met als doel het soepel maken van de nek en schouders is in zinvol. Van een fysiotherapeut kan je leren welke rektechnieken je kunt gebruiken om op effectieve wijze de stramheid in je spieren los te maken.

Tip 4: de juiste lichaamshouding

Let ook eens op je lichaamshouding. Hoe zit jij achter je computer? Grote kans dat je voorovergebogen naar je scherm zit te sturen. Of je leunt met je hoofd op je handen. Je zithouding is erg belangrijk bij het voorkomen van klachten zoals hoofdpijn! Ten eerste is het goed om te weten dat teveel zitten niet erg best is voor je lichaam. Probeer daarom iedere tien tot vijftien minuten een kleine verandering in je houding te brengen. Houd je voeten aan de grond, sla ze dus niet over elkaar. En voorkom dat je inzakt: zorg dat je hoofd niet naar voren steekt, maar netjes in lijn is met de nek en wervelkolom. Breng de schouderbladen licht naar achteren, maar houd ze ook ontspannen omlaag.

Tip 5: manuele therapie

Toch nog (veel) last van spanningshoofdpijn? Misschien schuilt de oorzaak in een blokkade in het nekgewricht. Mocht je last hebben van hoofdpijnklachten, dan kan een fysiotherapeut je ondersteunen bij het ontdekken van de juiste oefening of behandeling voor jou. Zo kan manuele therapie uitkomst bieden wanneer jouw hoofdpijn voortkomt uit een storing in de functie van je gewrichten. Manuele therapie is een zachte therapie met als doel de oorzaak van de klachten weg te nemen.

Multi Fysio

Heb jij last van hoofdpijn? Of ben jij om een andere reden op zoek naar een praktijk voor fysiotherapie? Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport en bewegen. De praktijk heeft als doel jou te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Hierbij bieden ze een divers personeelsbestand aan, zodat je er voor alle fysiotherapeutische aandoeningen terecht kunt. Multi Fysio heeft contracten met alle zorgverzekeraars met uitzondering van De Friesland Zorgverzekeraar. Heb je nog vragen of onduidelijkheden omtrent fysiotherapie? Schroom dan niet en neem contact op.

Meer weten?

Ben je op zoek naar een praktijk voor fysiotherapie? Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport, én bewegen. De praktijk heeft als doel jou te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Verder heeft Multi Fysio een divers personeelsbestand, waardoor je er voor alle fysiotherapeutische aandoeningen terecht kunt. Multi Fysio is gespecialiseerd in oedeemtherapie, oncologiefysiotherapie, manuele lymfedrainage, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, hydrotherapie, medical taping en longfysiotherapie.

Multi Fysio
Brinckhorstlaan 36 | 2516 BE Den Haag | 070-3203258 |
info@multifysio.nl | www.multifysio.nl

Duivenvoorde 262| 2261 AN Leidschendam
Isabellaland 150 | 2591 SL Den Haag
Pr. J.W. Frisolaan 482 | 2263 EJ Leidschendam

Deel dit artikel