Je lichaam in beweging na kanker

29 november 2017
616
636
0

Na bestraling of chemotherapie ervaren veel mensen extreme vermoeidheid. Deze staat vaak niet in relatie met lichamelijke activiteit. Je kunt je zomaar opeens heel moe voelen. Desondanks is het belangrijk om in beweging te blijven. Wanneer je niets doet, wordt je lichaam zwakker en kan je je nog vermoeider gaan voelen.

Positief effect

‘Mag je tijdens of na de behandeling van kanker intensief bewegen?’ vragen veel mensen zich af. Ja, dat mag! Door te bewegen blijft de conditie beter behouden. Dit kan helpen om hormoon- of chemotherapie beter te verdragen en bovendien vermindert de kans op ernstige vermoeidheid. Bewegen heeft een positief effect op het lichaam. We maken hierbij onderscheid in een effect op spierkracht en uithoudingsvermogen.

Krachttraining

Door chemotherapie kun je je stijver en minder sterk voelen. Krachttraining kan dan helpen de spierkracht te behouden en te verbeteren. Het stimuleert de doorbloeding van de spieren en daarmee ook de soepelheid. Daarnaast wordt bot aanmaak gestimuleerd, wat belangrijk is bij hormoontherapie.

Uithoudingsvermogen

Met uithoudingsvermogen train je om een activiteit langer te kunnen volhouden. Je hart en longen worden aan het werk gezet. Je gaat dieper ademhalen, zodat de longen meer zuurstof kunnen opnemen. De hartslag zal omhooggaan om de zuurstof via het bloed sneller af te geven aan de spieren. Je traint je hart dus om efficiënter te pompen, waardoor de bloeddruk omlaag kan gaan en de bloedvaten minder belast worden.

Bewegen geeft zelfvertrouwen

Een bijkomend voordeel van bewegen is dat zogenoemde ‘endorfines’ aangemaakt worden. Deze stofjes verminderen pijn en angstgevoelens en zorgen voor meer energie. Door bewegen leer je je grenzen beter kennen en verhoog je de bewustwording van je lichaam. Bewegen kan zelfvertrouwen geven!

Haalbaar voor jou

Ben jij herstellende van kanker en heb je hulp en ondersteuning nodig bij bewegen? Bij Ann Taveirne, Centrum Fysiotherapie & Revalidatie ben je aan het juiste adres. Door middel van een intake wordt er gekeken naar jouw verhalen, klachten en doelen. Iedereen beweeg op zijn eigen niveau en je krijgt een beweegplan op maat.

Meer weten?

Ann Taveirne, Centrum Fysiotherapie & Revalidatie is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met kanker voor een optimaal herstel van kracht, conditie en mobiliteit. Dit doen ze door ook zelf in beweging te blijven door zorg te vernieuwen en verdiepen. Ze werken samen met andere therapeuten voor een complete therapeutische aanpak van lichaam en geest.

Ann Taveirne, Centrum Fysiotherapie & Revalidatie
Umbriellaan 7-9 | 1702 AJ Heerhugowaard | 072-5725744 |
info@anntaveirne.nl | www.anntaveirne.nl
Deel dit artikel