Beter om in beweging te blijven!

30 oktober 2017
687
719
0

Blijf niet afwachten tot het weer een keer beter gaat maar kom in actie. Je kunt veel doen om de behandelingen zo fit mogelijk te doorstaan en sneller te herstellen. 'Better in, better out'!

Hele opgave door vermoeidheid

Vermoeidheid komt erg vaak voor bij mensen met kanker als gevolg van de ziekte en de behandelingen. Maar bijvoorbeeld ook verminderde spierkracht, pijn en spanningsklachten. Hierdoor worden dagelijkse activiteiten zoals traplopen, boodschappen doen en het huishouden opeens een hele opgave. Je hebt geen puf meer om leuke dingen te gaan doen. Dit gaat ten koste van je kwaliteit van leven.

Gespecialiseerd in kanker

Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben met een vorm van kanker. Die heeft daarvoor een 4-jarige master-opleiding gevolgd. Deze fysiotherapeut richt zich dan ook op de gevolgen van de behandeling van kanker op het bewegen en het bewegingsapparaat.

Rusten

Drs. Foke van Baren [oncologiefysiotherapeut bij Fysio Koudekerk – red.]: ‘Vroeger werd wel gezegd dat je, als je kanker hebt, veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek, want bestralingen en chemotherapie vormen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen zorgen voor functieverlies, pijn en vermoeidheid.

Bewegen wél aan te raden

Veel mensen met kanker zijn dan ook geneigd om rust te nemen, maar bewegen is wél aan te raden voor een sneller herstel. Dat moet natuurlijk wel verantwoord gebeuren. Ik kan ervoor zorgen dat de patiënt weer conditie opbouwt.’

Tijdens alle fases van de ziekte

Oncologiefysiotherapie kan worden ingezet tijdens alle fases van de ziekte, van net na de diagnose tot en met de herstelfase na medische behandeling. Zelfs in de fase dat herstel van kanker niet meer mogelijk blijkt kan de oncologiefysiotherapeut verlichting geven.

Meer weten?

Bij Fysio Koudekerk werk je in individuele sessies of in groepsverband met Foke aan het herstel van je kracht, conditie en mobiliteit. Ook is er veel aandacht voor het weer krijgen van vertrouwen in je lichaam. Het doel is dat je zo snel mogelijk kunt terugkeren naar je oude leven. Foke bekijkt samen met jou welke vorm van bewegen en/of sporten het best voor jou is.

Fysio Koudekerk
Arie Hogenespad 1A | 2396 WJ Koudekerk aan den Rijn | 071-3416743 |
info@fysiokoudekerk.nl | www.fysiokoudekerk.nl
Deel dit artikel