sportblessures

Sportblessures; liever voorkomen dan genezen!

30 januari 2020
142
143
0

Eén van je voornemens van het nieuwe jaar was om nu eindelijk eens van die overtollige kilo's af te komen. Naast het feit dat je je eetgewoontes drastisch hebt aangepast, voor jou voorlopig geen suikers, snacks en wijntjes meer, ben je ook ineens fanatiek gaan sporten. Op die manier verbrand je extra calorieën nietwaar? Dat sporten was trouwens van korte duur, want sinds vorige week zit je met je been omhoog op de bank. Een pijnlijke zweepslag riep jouw dagelijkse hardlooprondjes per direct een halt toe.

Sporten

Sporten is gezond, dat weet iedereen. Maar wanneer je wilt gaan sporten, moet je dit wel op een verantwoorde manier doen. Wanneer je té fanatiek begint, is de kans op het ontstaan van een vervelende blessure groot. Een blessure is een beschadiging in een onderdeel van je bewegingsapparaat. Hierbij moet je denken aan spieren, pezen, gewrichten of botten. Overbelasting, een verkeerde trainingsopbouw of verkeerd materiaal zijn meestal de grootste boosdoeners. Een zweepslag zie je vaak bij hardlopers. Het geeft een felle, acute pijn die ontstaat door een spierscheuring in de kuitspier, omdat deze krachtig wordt aangespannen.

Spierblessures

Een andere bekende spierblessure is die van de hamstring. Je hamstring is een grote spier die zich aan de achterzijde van je bovenbeen bevindt. Net als bij de zweepslag voel je hier ook direct een acute en felle pijn. Dit kan komen door een beschadiging of verrekking van wat spiervezels of, in het ergste geval, doordat je hamstring (deels) is afgescheurd.

Banden en gewrichten

Een pijnlijke knie is ook een veel voorkomende sportblessure. Verkeerde schoenen, een ongecontroleerde beweging, botsing of val kunnen de kniebanden of meniscus beschadigen, maar ook het kniegewricht zelf kan overbelast raken. Maar ook de enkels hebben het vaak zwaar te verduren. Door onervarenheid, verkeerde schoenen of een verkeerde techniek kun je je enkels makkelijk verzwikken waardoor enkelbanden kunnen in- of afscheuren.

Sport verantwoord

Het lezen van al deze, en andere, sportblessures die je kunt oplopen, zou je de zin om te gaan sporten behoorlijk kunnen ontnemen. Maar dat zou zonde zijn. Met de juiste voorbereiding is de kans groot dat je hier nooit mee te maken krijgt. Sporten is niet alleen goed voor je, maar vooral ook leuk. En dat hoef jij je niet te laten ontnemen!

Sportblessures

Tips om sportblessures te voorkomen

  • begin met een goede warming-up
  • draag de juiste schoenen
  • zorg voor een goed schema met een verantwoorde opbouw van de trainingen
  • pas je training aan als je moe bent of ziek bent geweest
  • zorg dat je de juiste technieken toepast
  • eindig je training met een cooling-down
  • train regelmatig
Meer weten?

Bij Schell fysiotherapie kan je terecht voor verschillende behandelmethodes en specialisaties. De praktijk is gespecialiseerd in (kinder) manuele therapie, sportfysiotherapie, dryneedling, lymf- oedeemtherapie en schouderspecialisatie. Schell fysiotherapie is aangesloten bij de fydee en het schoudernetwerk Zeeland.

Schell Fysiotherapie
Lange Nobelstraat 30 | 4301 Zierikzee | |
| www.schellfysiotherapie.nl

Deensestraat 1 | 4323 LE Ellemeet | 0111-413947

Deel dit artikel