fit

Hitteplan! Gezond en fit de zomer door

23 juli 2019
197
196
0

Het is volop zomer. Natuurlijk mag je daar ook volop van genieten: een ijsje hier, een grote barbecue daar. Toch hoef je je gezonde leefstijl niet op vakantie te sturen. Het is niet alleen komkommertijd, maar ook tijd om de vruchten te plukken van al het lekkere zomerfruit dat je kunt scoren. En naast een gezonde voeding is genoeg bewegen natuurlijk ook belangrijk om fit en gezond te blijven. Om je in de gezonde en fitte richting te helpen, vind je hier een aantal tips!

Daag jezelf eens uit!

Wanneer het buiten warm is, heb je misschien minder zin om je in het zweet te werken. Een schrale troost is dat er in de meeste sportscholen airco is, zodat je daar toch lekker aan de slag kan gaan. Een koel plekje in huis of ergens onder een boom opzoeken is natuurlijk ook mogelijk. Daag jezelf eens uit met oefeningen die je misschien niet zo vaak doet. Blijf uiteraard wel genoeg water drinken, en put jezelf niet helemaal uit! Een goede warming-up is belangrijk. Gebruik hiervoor eens een springtouw. Spreek met jezelf af om bijvoorbeeld 100 keer te springen. Of, als je echt een uitdaging wil, om het springen 10 minuten vol te houden. In elk geval is je lichaam daarna klaar voor de training.

De work-out

Tijd om te beginnen! Ken je de ‘kettlebell swing’ al? Dit is een oefening waarmee je je hele lijf traint. Je hebt er wel een kettlebell (gewicht) voor nodig. Begin licht, en pak er een van 6 of 8 kilo. Nu zwaai je de kettlebell met beide handen naar boven – ongeveer ter hoogte van je voorhoofd – en weer terug. Let erop dat je beweging maakt vanuit je heupen, en dat je je knieën lichtjes gebogen houdt. Doe 3 setjes van 15 herhalingen. Daarna is het tijd voor oefening numero 2: burpees. Ga rechtop staan en houd je benen iets gebogen en iets uit elkaar, zoals in een squatpositie. Nu zet je je handen op de grond en maak je een sprong naar achter, zodat je in een plankhouding komt. Houd deze positie eventjes vast. Nu breng je je borst naar de grond en duw je jezelf weer terug naar een plank. Sta weer op en keer terug naar een squatpositie, en maak een grote sprong omhoog. Een echt pittige oefening, die je tien keer mag herhalen. We sluiten af met de plank. Ga op een fitnessmatje liggen. Doe je ellebogen onder je schouders en houd je rug recht. Trek je navel in en span je buikspieren aan. Nu steun je op je handen of onderarmen, en leun je op slechts je tenen. Tip: als je je buikspieren aanspant, is de oefening gemakkelijker. Probeer het 1 minuut vol te houden. Vind je dit te gemakkelijk? Dan kun je 3 setjes van één minuut doen, met 30 seconden rust. Dat was hem weer! Maar uh, de meest ideale work-out (of cooling-down) met de hitte vindt natuurlijk plaats in het zwembad of de zee!

Wist je dat…

…je met 10 minuutjes touwtjespringen wel bijna 100 calorieën kunt verbranden? Hoe sneller je springt, hoe meer calorieën je verbruikt. Dus hop, pak het springtouw en spring jezelf fit! En zo zijn er nog meer leuke, gezonde en sportieve challenges om fit te worden!

DIY: Wij eisen ijs!

Bij dit warme weer is het écht niet overdreven om ijs te eisen. Zeker als je net een goede work-out achter de rug hebt. Weersta eens de verleiding om voor een softijsje of Magnum te gaan – ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan – en ga thuis aan de slag. Zelf gezond én lekker (fruit)ijs maken is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Enne, net zo lekker.

Boodschappen doen!

Boodschappen doen is misschien niet eens nodig. De benodigdheden zijn zo simpel, dat je ze misschien al wel in huis hebt! Namelijk:

  • 2 bananen
  • 3 eetlepels magere melk
  • 1 eetlepel gehakte walnoten

En zo maak je het:

Het recept vergt wel wat voorbereiding. Snijd de bananen in stukjes, en leg ze voor twee uur in de vriezer. Nu is het tijd om je blender of keukenmachine tevoorschijn te halen. Meng de bevroren banaan samen met de andere ingrediënten goed door elkaar. Let erop dat het een mooie, egale massa is.

Meer fitte tips en handvatten nodig?

Dan ben je bij mij, gediplomeerd gewichtsconsulente, op de juiste plek! Wat is jouw doel? Wil je wat kilootjes kwijt? Of heb je overgewicht en ben je daar helemaal klaar mee? Het kan natuurlijk ook dat je best tevreden bent met je gewicht, maar dat je toch merkt dat er een verandering nodig is. Je voelt je bijvoorbeeld slap en vaak vermoeid, waardoor je je minder fit voelt. Ook dan ik je helpen! Samen gaan wij aan de slag met het bereiken én behouden van een gezonde leefstijl en een bijbehorend gezond gewicht.

Meer weten?

A Love 4 Health geeft informatie, adviseert, motiveert en begeleidt mensen naar een gezonder gewicht door een gezondere leefstijl. De focus ligt niet op het diëten, maar op het creëren van een nieuwe lifestyle. Samen met jou!

A Love 4 Health
Crispijnstraat 44 | 2513 SJ Den Haag | 06-41247732 |
[email protected] | www.alove4health.nl
Deel dit artikel