Wist je dat… 1 op de 10 mensen PDS heeft?

4 november 2021
109
109
0

Een zeurende, krampende of stekende pijn in de buik, al dan niet gepaard gaande met het gevoel dat je moet poepen. De ene keer is je ontlasting keihard en de andere keer heb je last van diarree. Of je hebt een opgezette buik en last van winderigheid. En dan die vermoeidheid: je lijkt wel altijd moe te zijn! Komt dit je bekend voor? Dan zou je best weleens last kunnen hebben van PDS: het prikkelbare darm syndroom.

Chronische darmstoornis

Wist je dat in Nederland 1 op de 10 mensen PDS heeft? En 75% van hen is vrouw. PDS is daarmee de meest voorkomende chronische darmstoornis. Vroeger werd het ook wel ‘spastische darm’ genoemd. De klachten kunnen zeer heftig zijn en verschillen per persoon.

Oorzaak onbekend

Wat de precieze oorzaak is van PDS is (nog) niet bekend. Wel zijn er factoren bekend die er mogelijk mee te maken hebben:
– Een bepaalde gebeurtenis waarna de klachten zijn begonnen, zoals een operatie, bevalling of langdurig antibioticagebruik.
– Bewegingsstoornissen in het maag-darmkanaal
– Niet goed werkende zenuwen in de hersenen of de darmen
– Stress
– Erfelijkheid

Raadpleeg je huisarts

Om erachter te komen of het daadwerkelijk om PDS gaat, of dat er mogelijk iets anders aan de hand is, kun je het best eerst je huisarts raadplegen. Meestal worden eerst bloed- en ontlastingtesten uitgevoerd om te kunnen uitsluiten dat het om een ontsteking of infectie gaat. En soms word je naar aanleiding daarvan doorverwezen naar een MDL-arts, een specialist die zich bezighoudt met ziekten van het maag-darmstelsel.

Behandeling

Omdat de klachten per persoon sterk kunnen verschillen, is er ook geen ‘standaard’ behandeling. Het is vaak een kwestie van uitproberen wat aanslaat. Terwijl voor de één een bepaald dieet de oplossing kan zijn, heeft een ander juist baat bij hypnotherapie, probiotica of antidepressiva. Ga in ieder geval niet op eigen houtje experimenteren, maar overleg altijd met je arts.

Meer informatie

Wil je meer weten over PDS? Op www.pdsb.nl en www.mlds.nl vind je goede en betrouwbare informatie. Geen enkele website kan echter de diagnose van een arts vervangen. Raadpleeg dus altijd je huisarts als je vermoedt dat jouw klachten op PDS wijzen.

Deel dit artikel