cholesterol

Cholesterol: vaak verkeerd begrepen

22 juli 2019
230
229
1

Weinig onderwerpen zijn zo verwarrend als cholesterol! En dat is jammer, want cholesterol heeft wel degelijk veel te maken met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar niet op de manier waarop je zou verwachten. Want cholesterol is een van de meest gezonde dingen die je je maar kunt voorstellen. Dus hoe zit het nou écht? Lees verder en ontdek het!

Casper Beukema

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een belangrijk vettig stofje dat voor 80% door het lichaam wordt aangemaakt. Je leest het goed: we maken het grotendeels zelf aan. Eet je een keer iets met veel cholesterol, dan zal je lichaam minder aanmaken tot je precies voldoende hebt om je taken te verrichten: taken die te maken hebben met libido, vruchtbaarheid en stressbestendigheid. Ook oestradiol, testosteron, progesteron en het (anti)stresshormoon cortisol worden gemaakt van cholesterol.

Functies

Het lichaam heeft cholesterol dus nodig, het vervult een aantal belangrijke functies. Cholesterol fungeert in ons lijf als:

Antidepressiva

De hersenen en celmembranen bestaan voor het grootste gedeelte uit cholesterol. “The fatter the better” geldt zeker voor de hersenen en cellen want die kunnen vervolgens met gelukshormonen communiceren!

Weerstand

Cholesterol doodt virussen, bacteriën en schimmels. Om deze reden schiet de cholesterolspiegel vaak omhoog wanneer we een infectie hebben.

Vetvertering

Wanneer cholesterol terug wordt gebracht naar de lever wordt het omgezet in gal. Vervolgens helpt de gal weer vet opnemen uit de nieuwe maaltijd.

Reparatie van bloedvaten

Cholesterol werkt als een soort stopverf bij rafelige bloedvaten. Dat wil zeggen dat deze vetachtige stof een beschermende laag smeert op de beschadigde stukken bloedvat.

Er is geen slecht cholesterol

Cholesterol is vet en ons bloed bestaat uit water. Dit gaat niet samen, daarom wordt dit vet vervoerd in eiwit-achtige bolletjes dat het op de plaats van bestemming brengt. Dit zijn LDL en HDL. LDL stuurt cholesterol het lichaam in en HDL haalt het weer terug naar de lever. Er bestaat dus geen “slecht” cholesterol, want beide zijn nodig in je lichaam. Het grote probleem met cholesterol heeft niets met de stof zelf te maken maar met onze bloedvaten. Deze kunnen beschadigen en vervolgens gaat cholesterol proberen de gaten te dichten. Stel je voor dat je elke keer bij brand de brandweer ziet staan. Zou je ze willen wegsturen en het huis laten afbranden? Je zult begrijpen dat de brandweer juist de brand wil blussen. Heel veel mensen hebben ontstekingen en schade aan bloedvaten en dat is meestal de oorzaak van een te hoog cholesterol.

Oplossing

Veel mensen hebben tekorten in de voeding waardoor er schade aan de bloedvaten ontstaat. Je hebt beschermende stoffen die we antioxidanten noemen. Denk aan vitamine C, zink en selenium. Maar de belangrijkste beschermers zijn vitamine B11 en B12. Veel mensen hebben een B12 tekort en dit is moeilijk waar te nemen in een test van de huisarts. Daarom is een combi van B11 en B12 onmisbaar als je cholesterolproblemen hebt. Ten slotte is een eiwittekort in je voeding een groot risico. Je bloedvaten bestaan uit collageen, een soort elastisch eiwit en je hebt ook eiwit nodig om collageen te maken. Dus een goede multi, B12 complex en collageenpoeder zou geweldig zijn om je cholesterolspiegel te verbeteren.

Advies

Natuurlijk heb je enorm veel keus en kwaliteitsverschil. Bij De Rode Pilaren wordt er tijd voor je genomen om je het beste advies te geven. Uiteindelijk is maatwerk en aandacht voor jouw gezondheid het allerbelangrijkst.

Meer weten?

Bij de Rode Pilaren ben je aan het juiste adres voor gezondheid, uiterlijke verzorging, afslanken, gezonde voeding, sportvoeding en supplementen. 'Bewust omgaan met voeding en beweging is de belangrijke boodschap van De Rode Pilaren.

De Rode Pilaren
Lange Delft 121 | 4331 AM Middelburg | 0118-639905 |
| www.gaperfolder.nl | www.derodepilaren.nl
Deel dit artikel