enzymen

Enzymen voor je spijsvertering

Veel mensen hebben moeite om voedsel goed te verteren, misschien jij ook wel. Een opgeblazen buik, winderigheid of buikpijn zijn klachten waar je vaak aan denkt bij een verstoorde spijsvertering. Maar wist je dat ook allergieën, ontstekingen en hoofdpijn het gevolg van een verstoorde spijsvertering kan zijn? Meestal wordt de oorzaak voor deze klachten niet gevonden en krijgt diegene de diagnose ‘prikkelbare darm’. Maar dit is een vage verzamelterm die vaak niets met de darmen te maken heeft. De vraag is: waar zit het probleem precies?

Wat is spijsvertering?

Denk bij voedsel aan een lange ketting van bolletjes. Je kunt alleen losse bolletjes opnemen, dus als je ergens kettinkjes van twee of meer bolletjes in je darmen hebt kun je dit niet opnemen. Suikers gaan dan fermenteren en gas produceren. Eiwitten gaan rotten en geven vaak een ontstekingsreactie. Vet wordt er met de ontlasting uitgekieperd. De spijsvertering zorgt dat alle kettingen doorgeknipt worden, zodat alleen losse bolletjes overblijven.

Spoorlijn

Je kunt je spijsvertering vergelijken met een spoortraject. Je stapt ergens op en alle stations erna brengen je dichter bij je doel. Zo begint de spijsvertering bij de mond, In het station ‘mond’ worden suikers deels verteerd. Daarna kom je langs station ‘maag’. In de maag worden voornamelijk eiwitten gesplitst. Een maagzweer of maagzuurremmers kunnen het maagzuur remmen waardoor het daar al fout gaat. Ook een sterke allergie zoals hooikoorts kan je maagzuur verzwakken.

Ga je probiotica gebruiken? Dan krijg je geen verbetering

Problemen bij de alvleesklier

Daarna kom je in station ‘duodenum’, de twaalfvingerige darm. Hier komen enzymen en gal samen om het voedsel verder af te breken. Bij die enzymen gaat het vaak fout. Het orgaan dat enzymen regelt is de alvleesklier. Dit orgaan is een meester in het verwerken van voedsel, omdat het ook insuline maakt. Insuline is nodig om suiker in je cellen te krijgen. Insuline komt voornamelijk vrij bij suikerconsumptie en het kan zomaar zijn dat bij te vaak en te zoet eten de alvleesklier geen tijd heeft om te herstellen en nieuwe enzymen aan te maken. Als dit gebeurt krijgen je darmen onverteerde resten waar de darmbacteriën niets mee kunnen. Ga je probiotica gebruiken? Dan krijg je geen verbetering.

Suppletie

Ben je een echte snoepkont of een grazer die het liefst de hele dag door eet? Dan merk je vaak dat je bij het weglaten van tussendoortjes begint af te vallen. Dit is een teken dat je alvleesklier uitgeput is. Je voedsel ‘valt’ onverteerd door je zonder dat je het goed kunt benutten. Veel ondergewicht wordt hierdoor veroorzaakt. Je kunt eenvoudig testen of je spijsverteringsklachten met een enzymtekort te maken hebben. Gebruik een enzymcomplex waarvan je elke maaltijd een of twee capsules samen of vlak na de maaltijd inneemt. Daarnaast is het verstandig om je maaltijden te groeperen, dus zo min mogelijk tussendoortjes. Als je wilt weten of het gebruik van enzymen iets voor jou is, loop dan gerust eens binnen bij De Rode Pilaren.

Datum: 16 december 2020