vegan

Ga je vegan? Let hier dan goed op!

30 oktober 2020
205
207
0

Veganisme is meer dan een dieet: het is een levenswijze die het gebruik van dierlijke producten afwijst, met name wanneer het voeding betreft. De gedachte hierachter is meestal om een rechtvaardig, duurzaam en geweldloos bestaan na te streven zonder onnodig leed te veroorzaken.

Voedingskennis onmisbaar

Een veganistisch – oftewel, vegan – voedingspatroon kan veel voordelen hebben als het ‘correct’ wordt uitgevoerd. Denk aan meer vezels, meer groen en minder verzuring, om er maar een paar te noemen. Om veganisme te laten slagen zonder tekorten te krijgen, is echter een ‘dingetje’. Voedingskennis is namelijk onmisbaar. De uitspraak ‘volg je hart maar gebruik je verstand’ is hier zeker van toepassing. Welke tekorten kun je op termijn krijgen en wat kun je eraan doen? Lees verder!

Actieve omega 3-vetzuren

Van de omega 3-groep heb je alfalinoleenzuur (ALA) en de actieve vormen EPA en DHA. Die laatste wil je graag hebben, maar ze bevinden zich in dierlijk zeevoedsel zoals vis. Walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn rijk aan de niet-actieve vorm ALA, die je slechts ongeveer 1% om kan zetten. Leuk als extraatje, maar niet voldoende. Je hebt die actieve vetten wel nodig voor je hersenen, ogen en immuunsysteem. Wat nu? Gelukkig kun je tegenwoordig algenolie gebruiken. Dit is de enige bron van actief omega 3 in plantaardige vorm.

Vitamine B12

B12 komt niet voor in plantaardige voeding. Je hebt bacteriën die dit maken en die zitten niet op en in planten. Maken we dan zelf vitamine B12 aan? Jawel, in de darmen, maar op de verkeerde plaats, waardoor het meteen kapot gaat na productie. Gelukkig kun je vitamine B12 als supplement gebruiken zonder dieren(leed). Ga voor de actieve vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine (dicencozide) omdat dit altijd wordt opgenomen in het lichaam.

IJzer

IJzer komt voor in planten, maar in de drievoudige heemvorm. Dieren maken de tweevoudige heemvorm aan waardoor dit beter opneembaar is. Dat wil niet zeggen dat je altijd een ijzertekort krijgt wanneer je vegan bent. Gewoon veel groene planten, cacao, noten en zaden eten. En geen koffie drinken met je maaltijd, omdat dit de ijzeropname remt. Of natuurlijk een multivitamine gebruiken. Let op moeheid, bleekheid en koude handen en voeten.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Heb je geen bouwstenen, dan is er ook geen reparatie en geen werking waardoor je moe kan worden, spierpijn hebt en nog veel meer. Hoe gezond planten ook zijn, qua eiwitgehalte is het drie keer niets. Ze bevatten slechts 4 tot 5% eiwit en ook nog eens onvoldoende variatie in bouwstenen, aminozuren genaamd, om iets van te maken. De opname is ook slechts 60%. Peulvruchten zijn wel hoog in eiwitten, maar kun je beter een nacht weken of een uur koken om de ‘anti-nutriënten’ eruit te krijgen. Dit zijn stoffen die je negatief prikkelen, zoals in de darmen kan gebeuren. Ik adviseer elke vegan om extra eiwit te gebruiken in de vorm van rijsteiwit, hennepeiwit of erwteneiwit. Niet alleen vegans overigens, vrijwel iedereen heeft een eiwittekort wat voor vroegtijdige afbraak zorgt. Probeer het eens een maand en merk het verschil in spierkracht en energie.

Conclusie

Een vegan voedingspatroon is goed vol te houden en ook gezond, zolang er geen tekorten ontstaan. Dit kun je eenvoudig voorkomen door die nutriënten aan te vullen die je minder binnenkrijgt via je voeding. Een suggestie voor preventie van tekorten zou zijn:

  • Multivitaminen met mineralen (let op dat de capsule vegan is)
  • Algenolie
  • B12 in actieve vorm met B11
  • Eiwitpoeder

Bij Drogisterij De Rode Pilaren kunnen ze je er alles over vertellen!
Veel gezondheid gewenst!

Meer weten?

Bij de Rode Pilaren ben je aan het juiste adres voor gezondheid, uiterlijke verzorging, afslanken, gezonde voeding, sportvoeding en supplementen. 'Bewust omgaan met voeding en beweging is de belangrijke boodschap van De Rode Pilaren.

De Rode Pilaren
Lange Delft 121 | 4331 AM Middelburg | 0113-250515 |
| www.rodepilaren.nl
Deel dit artikel