schildklier

Je schildklier als toestemmingsorgaan

16 december 2020
207
208
0

Als je wilt dat je lichaam nieuwe haren of sterke nagels maakt, heb je daar energie en grondstoffen voor nodig. Volwaardige voeding is belangrijk om je in beiden te voorzien. Maar hoe snel je lichaam dit kan aanmaken, is ook afhankelijk van de schildklier. Dit vlindervormige orgaantje bepaalt ook hoeveel vet je kunt verbranden om je warm te houden en je gewicht te optimaliseren.

Zakgeld voor je cellen

De schildklier maakt het schildklierhormoon T4 aan dat door je lever wordt omgezet in actief T3. Dit hormoon regelt alle taken die energie kosten, van het opbouwen van je huid tot ontgiften en ga zo maar door. Het schildklierhormoon is net zakgeld tijdens je jeugd: hoe meer je had, hoe meer je kon doen. En net als je bij zakgeld toestemming van je ouders moest hebben om dit te ontvangen, hebben hormonen toestemming van de schildklier nodig.

Toestemmingsorgaan

De schildklier wordt daarom wel het toestemmingsorgaan genoemd. De locatie van de schildklier is op de hals, iets boven het kuiltje bovenop je borstbeen. Veel mensen hebben problemen met de schildklier. Moe, futloosheid, kouwelijk, schorheid en moeite gewicht kwijt te raken zijn slechts enkele van de klachten die je kunt krijgen als dit orgaantje te traag werkt.

Een traag werkende schildklier

Hoe kan dit? Allereerst werkt de schildklier als een thermostaat die ‘aan’ gaat bij kou. Denk maar even terug aan de laatste keer buiten wandelen in de kou. Je kwam waarschijnlijk met een warm hoofd thuis. Dat is de schildklier aan het werk. Af en toe douchen en daarbij eindigen met koud water kan al een verschil maken. Bewegen op je lege maag ook, bijvoorbeeld door een wandeling voor het eten te maken.

Nutriënten

Verder heb je nutriënten nodig waar je schildklier het hormoon van kan maken, namelijk de eiwitbouwsteen (aminozuur) tyrosine. Deze vind je in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals ei en vis. Daarnaast heb je jodium nodig dat eraan vastgezet moet worden. Voor het vastzetten heb je overigens ijzer en zink nodig die je in rood vlees, pitten, zaden, cacao en vooral in zeevoedsel kunt vinden.

Hormoon op scherp zetten

Nu moet in je lever het hormoon op scherp gezet worden door er weer een jodium vanaf te halen. Dit is actief T3. Hier heb je selenium voor nodig. Selenium kun je vinden in paranoten, zoveel zelfs dat je er niet meer dan 4-5 stuks per dag mag eten. Ook knoflook en zeevoedsel (opnieuw) zijn rijk aan selenium. Af en toe een pannetje mosselen eten is heel gezond, want alles uit de zee is schildkliervoedsel. Alleen kun je zink niet opslaan in je lichaam dus zul je dit dagelijks moeten eten. Maar jodium komt niet in grote hoeveelheden voor, behalve in kelp.

Suppletie

Het kan handig zijn om een ‘schildkliermulti’ te gebruiken die je in alles voorziet om lekker warm de winter door te komen. Bye bye koude voeten in bed!

Psychologisch

Het valt op dat veel mensen met een lage schildklierwerking ook een probleem hebben op het gebied van tolerantie en accepteren. Denk maar aan ‘er een krop van in je keel hebben’, iets niet kunnen ‘verkroppen’ of niet te hoeven ‘slikken’. Het gebied van de keel wordt overigens ook in verband gebracht met zelfexpressie, jezelf kenbaar maken. Loop gerust eens binnen bij De Rode Pilaren voor een vrijblijvend advies om jouw schildklier optimaal te laten werken!

Meer weten?

Bij de Rode Pilaren ben je aan het juiste adres voor gezondheid, uiterlijke verzorging, afslanken, gezonde voeding, sportvoeding en supplementen. 'Bewust omgaan met voeding en beweging is de belangrijke boodschap van De Rode Pilaren.

De Rode Pilaren
Lange Delft 121 | 4331 AM Middelburg | 0113-250515 |
| www.rodepilaren.nl
Deel dit artikel