B12

Overprikkeld? Misschien heb jij te weinig vitamine B12!

Stel, je bent snel overprikkeld door geluiden en geuren. Je vindt het moeilijk om je grenzen aan te geven zonder je schuldig te voelen, en soms heb je het gevoel dat je op watten loopt en de hele wereld bij je binnenkomt. Je bent zorgzaam en verantwoordelijk maar begint het gevoel te hebben dat de hele wereld op je schouders rust. Je bent bleekjes en snel moe.

Vitamine B12-tekort komt vaker voor dan je denkt

Als je je hierin herkent, is de kans groot dat je een vitamine B12-tekort hebt. Dit komt vaker voor dan je denkt! Naar schatting hebben meer dan 20% van de Nederlanders hier last van. Tot voor kort dachten artsen dat de vitamine probleemloos tot 5 jaar in je lichaam bleef, maar de praktijk blijkt anders. Het is dan ook lastig om een nauwkeurige bloeduitslag te krijgen, omdat meestal alleen de B12 wordt gemeten. Maar MMA en homocysteïne zijn twee stofjes die deze vitamine afbreekt, en deze moeten ook worden gemeten om een duidelijk beeld te krijgen van de werking van B12 in je lichaam.

Beschermende functie

B12 zorgt voor de bescherming van je zenuwbanen. Hierdoor kun je je afsluiten voor prikkels, zowel fysiek als mentaal. Vergelijk dit met de coating rondom een stroomkabel die tegen kortsluiting en schade beschermt. Een tekort geeft het gevoel dat je je niet goed kunt afsluiten en is een van de grootste redenen voor HSP-hoogsensitiviteit.

Een vreemdeling op aarde

Ook zorgt B12 voor hormonale balans en de opname van ijzer uit je voeding. Je hebt ijzer nodig om hemoglobine te maken voor je rode bloedcellen. Vandaar dat een tekort aan B12 een vermoeid en duizelig gevoel kan geven. Een typisch psychologisch verschijnsel van een B12-tekort is het gevoel dat je geen onderdeel van je omgeving voelt: een ‘vreemdeling op Aarde’.

Laat je altijd goed adviseren door een kundig specialist

Redenen tekort

Waarom zoveel mensen dit tekort hebben is nog niet duidelijk. Medicijnen zoals metformine en maagzuurremmers en spijsverteringsproblemen kunnen de opname van B12 remmen. Ook komt de vitamine niet in werkzame vorm voor in plantaardige voeding. Maar wat de reden ook is, je kunt zelf op een veilige manier deze vitamine aanvullen.

Vitamines aanvullen

Er zijn verschillende vormen van B12. De actieve vormen zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. De betere merken combineren deze actieve vormen in een zuigtablet waardoor het direct wordt opgenomen via je mond. Daarnaast wordt er vaak een beetje B6 en B11 aan toegevoegd om de opname te verbeteren. De doseringen liggen vaak enorm hoog in een zuigtablet, maar dat is meestal nodig om een goed effect te krijgen. Je kunt overigens geen teveel aan vitamine B12 binnenkrijgen want het is 100% veilig. Laat je echter altijd goed adviseren door een kundig specialist, zoals bij Drogisterij De Rode Pilaren. Zo weet je zeker dat je een goed product koopt dat bij jou situatie past!

Datum: 18 juni 2019