‘Met vallen en opstaan weer grip op mijn leven’

22 november 2017
480
513
0

Ik ben Karin, 58 jaar, moeder van twee zonen en ik werk op een kinderdagverblijf. Na een periode van veel stress ben ik kortgeleden gescheiden. Dat was helaas niet het enige zware wat me overkwam.

Borstkanker

Ik werd eruit gepikt tijdens het bevolkingsonderzoek en nader onderzoek wees uit op borstkanker. Een borstamputatie moest plaats gaan vinden in december en tot die tijd werd ik behandelt voor een agressieve vorm van kanker en hormoongevoelige kanker. Daar kreeg ik 12 weken chemotherapie voor en een nabehandeling met hormoontherapie en immunotherapie. Ook werd er gekeken of er sprake was van een erfelijke belasting, omdat mijn moeder op haar 68ste borstkanker heeft gehad.

Pijn

De borstamputatie is goed verlopen en de wond geneest aanvankelijk prima. In de loop van de tijd kreeg ik toch meer last van wondvocht wat niet gepuncteerd hoefde te worden, maar wel steeds meer pijnklachten gaf bij mijn borstbeen. Ook kreeg ik last van toenemende stijfheid van mijn rechter schouder en mijn rechtshandigheid werd hierdoor enorm belemmerd.

Aankloppen bij CLMK

Ik besloot aan te kloppen bij het Centrum Leven Met Kanker. Dolgraag wilde ik weer aan het werk op het kinderdagverblijf, maar met mijn schouderklachten en de vermoeidheid ging dat niet lukken. Ik maakte me hier best veel zorgen om en met behulp van adviezen, oefening en behandeling hoopte ik hier verbetering in te brengen. Dit kon ik niet alleen.

Vertrouwen in de toekomst

De hulp en ondersteuning in mijn revalidatietraject bij het CLMK was breder dan ik had verwacht. Die brede insteek heeft mij enorm geholpen. Het gaat fysiek redelijk goed met me. Deels werk ik weer en ik heb meer vertrouwen in de toekomst. Ik doe wat ik kan en ik krijg de juiste professionele ondersteuning. Ook kan ik met al mijn vragen terecht bij het CLMK. Met vallen en opstaan probeer ik weer grip op mijn leven te krijgen en dat gaat me zeker lukken. Ik vier het leven!

Werkwijze CLMK

Ellis van Zutphen vertelt over de werkwijze van het CLMK. ‘In de behandelfase liggen de doelen op het onderhouden van vaardigheden zoals kracht, conditie en vermoeidheid. Dit doen wij bijvoorbeeld door middel van oncologische revalidatie. In de herstelfase gaat het om herwinnen van de verloren of afgenomen vaardigheden zoals beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven’.

Tijdens haar revalidatie bij het CLMK heeft Karin volgende stappen doorlopen:

  1. Oncologische beweeginterventie

Bij borstkanker zien we regelmatig het ontstaan van lymfoedeem. Hiervoor werk ik samen met een oedeemfysiotherapeut. In het geval van Karin wordt de oncologische revalidatie ingezet met de oncologsiche beweeginterventie. Karin krijgt twee keer per week oefentherapie, waarbij zowel conditie als kracht aan bod komen. Daarnaast is de behandeling gericht op bindweefseltechnieken, littekenmassage en mobiliserende technieken voor de schouder’, aldus Ellis van Zutphen.

  1. Integreren op het werk

Voor Karin was het erg belangrijk om op een verantwoorde manier te re-integreren op het werk. Daarom maakte ze een afspraak met een bedrijfsfysiotherapeut. Het contact met leidinggevenden, bedrijfsartsen en collega’s is voor cliënten die re-integreren op hun werk erg belangrijk. Werk is belangrijk voor mensen met kanker. Het geeft richting, zelfvertrouwen en energie. Voor terugkeer naar het werk kunnen er aanpassingen wenselijk zijn, zodat het voor de cliënt prettig is.

  1. Diëtiste

De fysiotherapeuten van Karin constateerden dat haar voedingspatroon en gewicht ook aandacht nodig hadden. Er werd geadviseerd om een afspraak te maken met een diëtiste. In de behandelfase is een goede voedingstoestand erg belangrijk. In de herstelfase kan de diëtist helpen bij het weer creëren van structuur en het weer op gewicht komen. In het geval van Karin was het erg belangrijk dat zij voldoende voeding en energie kreeg om haar fysieke werk op te kunnen pakken.

  1. Psychisch

Gedurende de revalidatie merkte Karin dat het hebben van kanker psychisch zijn sporen achterlaat. De onzekerheid, het veranderde lichaam en het niet alles meer kunnen, begonnen te knagen. Zo kwam Karin terecht bij een psycholoog en de gesprekken die ze voerde gaven haar veel steun en richting. Gaandeweg krijgt ze het gevoel weer een beetje bij beetje grip het leven te krijgen.

Meer weten?

Het Centrum Leven Met Kanker biedt steun aan mensen die de gevolgen van kanker ondervinden. Het CLMK is een samenwerking van Paramedics, BAG Assen en Psychologenpraktijk aan de Vaart.

Centrum Leven Met Kanker
Bremstraat 21 | 9404 GA Assen | 0592-342660 |
[email protected] | www.clmk.nl
Deel dit artikel