haptotherapie

De helende werking van aanraking

8 december 2017
807
821
3

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met verlies of ziekte. Je draagkracht wordt door je vermogen om het samen met anderen te dragen bepaalt. Het kunnen uiten en delen van gevoelens rondom verlies, het geconfronteerd worden met kanker, is van essentieel belang om door een verwerkingsproces te komen.

Op de kop

Door een ingrijpende gebeurtenis, zoals het krijgen van kanker, komt er veel op je af; ook voor je omgeving. Je leven wordt volledig op zijn kop gezet: onderzoeken, operatie(s), chemo en bestraling en soms moeilijke keuzes. Daarnaast wordt het vertrouwen in je lichaam op de proef gesteld, maar je wordt je ook nog meer bewust met de eindigheid van het leven.

Uit balans

Kanker kan ervoor zorgen dat je leven helemaal uit balans is. Vanzelfsprekendheden zijn er even niet meer. Hierdoor word je overspoeld door allerlei emoties, zoals angst, boosheid, verdriet en machteloosheid. Als het lastig is om je angst, boosheid, verdriet en machteloosheid te uiten, kan zich dat opslaan door middel van spanning en/of vermoeidheid in je lichaam.

Bespreekbaar maken

Ieder mens heeft zijn geheel unieke wijze van omgaan met kanker. Haptotherapie kan je helpen je bewust te worden van hoe jij dat doet. Deze therapie laat je voelen waar in je lijf de spanningen zijn opgeslagen, hoe je hierop reageert en hoe je hiermee om kunt gaan. Door op een helende manier aan te raken, kan dit weer ruimte geven voor de opgeslagen angst, boosheid, verdriet en machteloosheid, waardoor het bespreekbaar gemaakt kan worden.

Werkwijze

Haptotherapie bestaat uit gesprek, aanraking en lichaamsgerichte oefeningen. Deze begeleidingswijze helpt je weer luisteren naar en accepteren van je lichaam en je bewust te worden van jouw unieke manier van omgaan met je gevoelens. Haptotherapie helpt je zoeken naar een nieuwe balans in je manier van leven. De essentie van haptotherapie is bevestiging. Het gezien worden. Om jou en om wie je bent, met al je mooie en minder mooie eigenschappen, te bevestigen.

‘Ik kan beter mijn gevoelens uiten’

Een cliënt: ‘Bij mij is vorig jaar borstkanker geconstateerd. Dat heeft mijn leven compleet op zijn kop gezet. Ik heb de operatie en de bestraling overleefd. Zo ervaar ik dat. Ik ben op dit moment nog bezig met een hormoonkuur. Ik ervaarde nog steeds spanning, vermoeidheid en angst in mijn lichaam. Na een afspraak bij mijn huisarts ben ik doorverwezen naar De Praktijk voor Haptotherapie van Wout Elzinga’.

Acceptatie en aanvaarding

‘Door de helende werking van de aanraking kan ik weer opnieuw mijn lichaam aanvaarden en accepteren. En aanvaarden dat ook het geopereerde deel van mijn lichaam er gewoon bij hoort. Ik kan inmiddels de littekens accepteren en aanraken. Ik ben inmiddels beter in staat mijn gevoelens te uiten naar mijn partner en kinderen. Door dit verwerkingsproces zijn de spanning en vermoeidheid in mijn lichaam een stuk afgenomen. Na een behandeling heb ik het gevoel dat ik het leven weer iets meer aan kan. Want leven is wat ik wil, ook na alles wat ik heb meegemaakt.’

Meer weten?

Bij Praktijk voor Haptotherapie Wout Elzinga kan je terecht voor haptotherapie, haptomonie, haptotherapie voor kinderen en relatietherapie. Wout Elzinga werkt met simpele en doeltreffende oefeningen en komt zo snel tot de kern van jouw problemen.

Praktijk voor Haptotherapie Wout Elzinga
Alexanderstraat 132A | 6812 BJ Arnhem | 06-53769977 |
| www.haptotherapie-arnhem.com
Deel dit artikel