Hoe haptotherapie het leven lichter kan maken

14 december 2017
730
741
2

Betty van der Weiden

Het blijkt moeilijk om met woorden goed weer te geven wat haptotherapie behelst, omdat het om het 'ervaren' ervan gaat. Toen ik de vraag kreeg mijn werk in de vorm van een ervaring weer te geven, heb ik met graagte 'ja' gezegd. Ik ben Loreen en Roelof dankbaar dat ik hun verhaal als ingang hiertoe mocht gebruiken.

Leven op z’n kop

Er meldde zich bij mij in de praktijk een jonge vrouw, Loreen, van wie de partner Roelof enige tijd daarvoor de diagnose ‘hersentumor’ heeft gekregen. De tumor is weliswaar behandelbaar, maar niet totaal weg te nemen. Hun leven staat op z’n kop. Alle oude zekerheden zijn plots weggevallen en de toekomst is volkomen onduidelijk. De behandelingen van Roelof zijn in volle gang. Hij is ziek. Loreen is sterk. Ze is veel bij en naast hem. En dan zijn er thuis ook nog hun twee jonge kindjes.

Naar de haptotherapeut

Ik zie een reële en krachtige vrouw tegenover mij. Ze is gewend haar schouders onder het leven te zetten en dit te blijven doen tot ze breekt. Ze voelt dat ze nu bij een heftig breekpunt is aangeland en weet niet hoe ze verder moet. Als haptotherapeut kan ik een cliënt in zijn of haar lijf laten ervaren hoe het is om met het leven in al z’n facetten om te gaan. Een haptotherapeut vertaalt onder andere facetten van het leven naar een aanraking. Een aanraking kan uitnodigend zijn, ruimtegevend, belastend, zacht nabij zijnd… precies zoals het leven.

Lichaam onder druk

Loreen staat onder heel hoge druk. Het lijkt volkomen logisch om zichzelf opzij te zetten, er te zijn voor haar zieke partner en haar kindjes thuis. Haar eigen ruimte heeft zich beperkt tot een minimum. En dat is voelbaar in haar lichaam en te merken aan haar korte lontje.

Hernieuwde ruimte

Tijdens een van de eerste sessies nodig ik Loreen uit om op haar buik op de bank te komen liggen en laat ik haar voelen hoe haar lijf reageert als ik haar fysiek onder druk zet. Ze verhardt haar rug en vangt zo de druk op. Als ik haar vervolgens aanreik hoe ze in haar hele lijf aanwezig kan zijn en kan verzachten, ervaart ze hoe ze de last met veel minder verkramping kan dragen. Ze ervaart iets van hernieuwde ruimte.

Emotie vastzetten

Daarnaast laat ik haar beleven hoe haar ruimte kleiner en kleiner wordt als ze niet op tijd haar grenzen aangeeft. Grenzen aangeven is essentieel in goede zelfzorg. Goede zelfzorg maakt veerkrachtig en blij. Maar vooral leer ik Loreen te voelen hoe ze nare emoties zoals angst, verdriet en woede vastzet in haar lijf. Dat maakt haar lijf hard en gepantserd, wat leidt tot rug- en hoofdpijnklachten en een steeds groter wordend gevoel van eenzaamheid en onverbondenheid.

Ruimer en veerkrachtiger

Door haar uit te nodigen zichzelf weer te ontmoeten en te laten ontmoeten in die weggestopte emoties, mogen haar angst, verdriet en onmacht in beweging komen. Ze verzacht, haar lijf verzacht en ze gaat elke keer ruimer en veerkrachtiger de deur uit. Ze leert, met vallen en opstaan, deze aangereikte vaardigheden in haar leven te integreren. Ze deelt meer met haar partner en vraagt meer steun uit haar omgeving. De verbondenheid groeit. Haar vertrouwen groeit. Het leven wordt weer lichter.

Meer weten?

Betty van der Weiden werkt in Haarlem-Noord in haar eigen praktijk. Ze is aangesloten bij de VVH, wat gedeeltelijke vergoeding van de begeleiding mogelijk maakt.

Praktijk voor Haptotherapie Betty van der Weiden
Stuyvesantstraat 23 | 2023 KK Haarlem | 023-5277640 |
info@haptotherapie-haarlem.nl | www.haptotherapie-haarlem.nl
Deel dit artikel