Gewoon geen zin of hooggevoeligheid?

10 augustus 2017
439
496
1

’s Ochtends lijkt er nog niets aan te de hand te zijn, maar voordat je bij de voordeur bent om naar school te gaan, blijkt de stemming van één van je kinderen ineens omgeslagen. 'Mama, ik heb zo’n buikpijn. Mag ik thuisblijven?' Heeft je zoon of dochter gewoon geen zin of heeft het te maken met hoogsensitiviteit, oftewel hooggevoeligheid?

Stress bij kinderen

Eveline Vogel is een specialist in hoogsensitiviteit (HSP) en integrale therapie. Het kan zijn dat je zoon of dochter hooggevoelig is. Hij voelt de spanning en de bijbehorende stress die hij straks op school ook weer ervaart. Drukte en onderlinge competitie veroorzaakt veel stress bij kinderen. En dat gevoel kan buikpijn veroorzaken.

Prikkels

In haar praktijk leert Eveline kinderen om te gaan met de vele prikkels die ze elke dag binnenkrijgen. Maar vooral om altijd bij hun eigen gevoel te blijven. En het zal niet de eerste keer zijn dat hooggevoeligheid bij kinderen ook een herkenbare eigenschap is van een of beide ouders. Ook zij ervaren veel stress, piekeren veel, zijn snel vermoeid en raken overweldigd door de wereld om hen heen.

Herkennen

Als ouder kun je merken dat je kind kenmerken van hooggevoeligheid (hoogsensitiviteit) heeft als het emotioneel en gespannen is. Als je kind onverwachte geluiden, geuren en licht moeilijk kan verdragen, slecht slaapt of juist de spanningen bij overprikkeling probeert te vermijden.

Gave

Ik leer kinderen en hun ouders om bij hun gevoel te blijven, pas op de plaats te maken als dat nodig is en ballast overboord te gooien. Samen doorbreken we de vicieuze cirkel om daarna te ervaren dat hooggevoeligheid vooral een gave is.

Meer weten?

Ik heb een ruime ervaring in het werken met jeugdigen en volwassen in de hulpverlening, onder meer bij de kinderbescherming. Ook heb ik gewerkt als ambulant begeleider van mensen met autisme. Daarnaast heb ik al jaren een eigen praktijk in Eindhoven

Eveline Vogel - Specialist in hoogsensitiviteit / hooggevoeligheid
Holterberglaan 2A | 5628 DD Eindhoven | 06-55376400 |
[email protected] | www.evelinevogel.nl
Deel dit artikel