blozende wangen

Weg met die eeuwig blozende wangen!

1 februari 2018
459
464
0

Winter, gure wind en koude wangen. Het lijkt onlosmakelijk bij elkaar te horen. Je huid kan behoorlijk te lijden hebben onder de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Schraalheid, maar ook blijvende roodheid door verwijde bloedvaatjes: couperose. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf.

Rode lijntjes

Alhoewel couperose een volkomen onschuldige aandoening is, kun je je behoorlijk gaan storen aan die ontsierende rode, spinnenwebachtige lijntjes op je wangen, neus en kin. Couperose komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en dan vooral bij vrouwen met een blanke huid.

Blozende wangen

Meestal begint deze huidaandoening rond je 30ste. Wat je ziet zijn de uiteinden van de bloedvaatjes die hun natuurlijke elasticiteit verloren hebben. Het lijkt alsof je continu bloost en wanneer er niets aangedaan wordt, is de kans groot dat je er in de loop der tijd alleen maar meer last van krijgt. Couperose gaat namelijk niet meer over.

Elektrocoagulatie

Je gezicht zoveel mogelijk proberen te verbergen is geen oplossing, maar elektrocoagulatie wel. Met behulp van een elektrisch stroompje en een dun naaldje wordt het bloedvaatje verhit waarna het zal verschrompelen. De behandeling is nauwelijks voelbaar, er kan een klein korstje ontstaan en je huid zal enige uren rood zijn, maar daarna ben je wel van die ontsierende vaatjes verlost.

Laser

Een andere manier om couperose aan te pakken is lasertherapie. De laser kan de bloedvaten verhitten of ervoor zorgen dat er coagulatie van de vaatjes optreedt. Het resultaat is blijvend. Omdat je aanleg hebt voor de ontwikkeling van couperose kunnen er op den duur echter wel weer nieuwe vaatjes zichtbaar worden. Door je huid goed te verzorgen en voorzichtig te zijn met zonnen en het gebruik van alcohol en specerijen te reduceren, kun je het ontstaan van nieuwe verwijde vaatjes wel enigszins uitstellen en/of voorkomen.

Oorzaken

Wat de precieze oorzaak van couperose is, is niet bekend. Maar het is wel duidelijk dat bepaalde zaken invloed hebben op deze aandoening. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Erfelijkheid
  • Grote temperatuurwisselingen
  • Voeding (zoals alcohol en specerijen)
  • Overmatig zonnen
  • Medicijngebruik (bijvoorbeeld cortisonen)
  • Rosacea
Meer weten?

De huidtherapeuten van Huidkliniek Amsterdam Zuid maken voor alle cliënten een persoonlijk behandelplan. Je kan er terecht met allerlei vragen over huidaandoeningen, maar ook voor huidverbetering, huidverzorging en objectief productadvies.

Huidkliniek Amsterdam Zuid
Zwaansvliet 5 | 1081 AP Amsterdam | 085-0070708 |
| www.huidkliniekamsterdamzuid.nl
Deel dit artikel