Overbeharing is verleden tijd

22 november 2017
1050
1087
0

Heb jij donkere haren op je bovenlip? En moet je elke week je benen scheren? Misschien heb je last van overbeharing. Overmatige haargroei kan heel vervelend zijn en veel onbegrip tot gevolg hebben. Tijd om er wat aan te doen!

Schaamte

Veel vrouwen die last hebben van overbeharing schamen zich voor hun overmatige haargroei en voelen zich minder vrouw. Ze staan dagelijks voor de (vergroot-)spiegel om alle gezichtsbeharing te verwijderen. Niet alleen bij vrouwen, maar ook voor mannen kan deze schaamte de overhand nemen. Dit kan problemen veroorzaken bij het sporten, op het werk en in de relatiesfeer.

Oorzaken

Overbeharing ontstaat doordat de haarzakjes overgevoelig zijn voor de normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Er hoeft niet altijd een bepaalde ziekte ten grondslag te liggen van overbeharing. De belangrijkste oorzaken op een rijtje:

  • Aanleg: een verhoogde gevoeligheid voor androgenen komt voor in het familiepatroon. Wist je dat vrouwen met een getinte huidskleur over het algemeen een sterkere haargroei hebben dan vrouwen met een blanke huid?
  • Hormonen: spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van overbeharing. De hormoonhuishouding is in orde, maar de haarwortel reageert extra gevoelig op het aanwezige mannelijke hormoon testosteron. Hierdoor ontstaat er overmatige haargroei volgens het mannelijke beharingspatroon, dit wordt ‘ideopatisch hirsutisme’ genoemd.
  • PCOS: een minder bekende mogelijke oorzaak van overbeharing is het polycysteus ovarium syndroom, oftewel PCOS. Bij 6-10% van de vrouwen zijn de waarden van verschillende hormonen verhoogd, waardoor een disbalans ontstaat. Er vindt niet of nauwelijks een eisprong plaats en de menstruatiecyclus is verstoord. Overbeharing is een gevolg van PCOS.

Zelf in de hand houden

PCOS gaat vaak gepaard met overgewicht. Bij 40% van de vrouwen (met PCOS) is dit het geval. Het is in ieder geval belangrijk om je gewicht te beheersen door gezonde voeding te eten en voldoende lichaamsbeweging te hebben. In de meeste gevallen herstelt de menstruatiecyclus weer en zal de eisprong weer plaatsvinden.

Behandelingen

Alle mogelijke behandelingen voor overbeharing vragen om een persoonlijke aanpak. De overbeharing en mogelijk aanwezige acne kan je in een kliniek op een effectieve manier laten behandelen door:

  • lasertherapie: geschikt voor donkere gepigmenteerde haren.
  • elektrische epilatie: geschikt voor alle haartypen.
  • acnetherapie

Tip!

Wanneer er een verwijzing van de huisarts aanwezig is, worden behandelingen voor huidtherapie door de zorgverzekeraar vanuit het aanvullende pakket vergoed (mits je verzekerd bent).

Meer weten?

De huidtherapeuten van Huidkliniek Amsterdam Zuid maken voor alle cliënten een persoonlijk behandelplan. Je kan er terecht met allerlei vragen over huidaandoeningen, maar ook voor huidverbetering, huidverzorging en objectief productadvies.

Huidkliniek Amsterdam Zuid
Zwaansvliet 5 | 1081 AP Amsterdam (Buitenveldert) | 085-0070708 |
| www.huidkliniekamsterdamzuid.nl
Deel dit artikel