pigmentvlekken

Eerste hulp bij pigmentvlekken!

Met volle teugen geniet jij van wat de zomer jou allemaal te bieden heeft. Lange avonden op het terras, gezellige tripjes met je gezin naar het strand en, als het een beetje meezit, ook nog lekker op vakantie. Natuurlijk moet je hier optimaal van genieten. Maar het is ook belangrijk om stil te staan bij de schade die de zon kan aanrichten. Vooral als je veel naar buiten gaat, heb je niet alleen kans op het krijgen van een bruin tintje, maar ook op sproeten, pigmentvlekken en andere vormen van hyperpigmentatie. Wat kun je hieraan doen? En hoe kun je jezelf en je lijf het beste beschermen?

Pigmentvlekken? Safety comes first!

Om maar met de deur in huis te vallen: wanneer je onbeschermd de zon in gaat, is het risico op schade aan je lichaam groot. De zon zorgt er namelijk voor dat je huid sneller veroudert. Hierdoor loop je het risico om eerder rimpels en pigmentvlekken te krijgen. Ook kan UV-straling schade aanrichten aan je bindweefsel en het DNA in je huidcellen, waardoor de kans op huidkanker groter wordt. Kortom: jezelf beschermen tegen de zon is dus écht essentieel. Een antizonnebrandcrème legt een laagje op je huid, dat ervoor zorgt dat de UV-straling niet door je huid kan dringen. Je kunt het beste gaan voor een variant zonder parfum, met een SPF van minimaal 30. Kiezen voor een hoge factor is niet nodig. Hiermee ben je namelijk niet langer of beter beschermd tegen de zon. Je hoeft trouwens niet overdreven veel te smeren. Voor je gezicht is bijvoorbeeld één theelepel al genoeg!

Hyperpigmentatie

Wanneer je huid wordt blootgesteld aan UV-straling, krijgt de aanmaak van pigment een stimulans. Je kunt dan pigmentvlekken krijgen. Soms is er sprake van een heel lokale toename van pigmentvlekken, en een overproductie van pigment. In sommige gevallen lekt er pigment naar de tweede huidlaag, waardoor de pigmentophopingen zichtbaar worden op de huid. Wist je dat hyperpigmentatie eigenlijk een natuurlijk mechanisme van je lichaam is om zichzelf te beschermen? Door het vormen van pigment wordt het onderliggende DNA in de huidcellen beschermd tegen schadelijke UV-stralen. Dat bruine kleurtje is dus eigenlijk een beschermingsreactie van je huid om ernstige schade te voorkomen. We zullen het nog één keer herhalen: een goede zonnebescherming is dus echt dé sleutel. Bovendien bestaan er ook diverse soorten zonnebeschermers die een ‘bronzend’ effect hebben, waardoor je verzekerd bent van een mooie zomerse tint op je lijf.

Soorten pigmentvlekken

  1. Sproeten
  2. Zwangerschapsmasker (melasma)
  3. Ouderdomsvlekken
  4. Post-inflammatoire hyperpigmentaties (ontstaan vaak na wondjes en puistjes)

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om deze vlekken te camoufleren

Als het al zover is…

Misschien heeft de zon al weerslag op je huid gehad, waardoor je nu last hebt van pigmentvlekken. Of misschien heb jij pigmentvlekken, maar hebben deze een andere oorzaak. Wie weet ervaar jij deze vlekjes, net zoals veel anderen, als storend en ontsierend. Het kan een hele uitdaging zijn om pigmentvlekken te verminderen en te verwijderen middels een behandeling. Vooral als het gaat om een dieper gelegen soort pigmentvlek, zoals het zwangerschapsmasker. Gelukkig hebben wij in onze praktijk inmiddels een effectieve behandeling waarmee er zelfs bij de lastigste plekken verbetering te boeken is: de Cosmelan-behandeling.

Hoe verloopt de Cosmelan-behandeling?

We zullen je kort uitleggen wat deze behandeling inhoudt. Cosmelan is een pakket aan blekende en peelende producten, die de pigmentvlekken nagenoeg laten verdwijnen. De behandeling bestaat uit twee delen: een praktijkbehandeling en een thuisverzorging. Tijdens de praktijkbehandeling wordt er een intensief masker op je gezicht aangebracht, dat gedurende een langere tijd mag intrekken. Net zoals de producten voor thuis bevat het masker werkzame stoffen zoals amalan, kojiczuur, fytinezuur en vitamine C. Deze werkstoffen hebben een directe werking op het onderhuidse proces dat pigment vormt. Je kunt de Cosmelan-behandeling volgen in een thuiskuur, of de thuiskuur combineren met de behandeling in de praktijk. In een persoonlijke intake zullen wij je adviseren wat de beste aanpak voor jou is.

Voor jou!

Wil jij ook werken aan je pigmentvlekken? Of kamp je met andere huidproblemen, zoals storende rimpeltjes, droogheden of acne? Wij hebben een scala aan behandelingsmethoden, die allemaal het doel hebben om jouw huid te verbeteren, en de klacht of aandoening minder zichtbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan microneedling tegen rimpels, of lasertherapie tegen overbeharing. Elke behandeling wordt compleet afgestemd op jouw klacht en wensen. Bovendien hebben wij veel ervaring met de behandeling van oedeem en de behandeling van de oncologische patiënt. Tijdens een persoonlijke intake zullen we je huid en de aangedane plekken bekijken en beoordelen. Aan de hand daarvan bekijken we welke behandeling het meest geschikt is voor jou. Goed om te weten is dat huidtherapeutische behandelingen veelal geheel of deels vergoed door de zorgverzekeraar.

Datum: 25 juli 2019