kinderopvang

Een dag op de kinderopvang

25 juni 2019
212
211
0

De kinderopvang: veel werkende ouders hebben er dagelijks mee te maken. Maar hoe ziet zo'n dag er nu eigenlijk uit voor een kind? We volgen Luuk (9 maanden oud) en zijn ouders Freek en Yvonne.

8:15 – aankomst bij de kinderopvang

Luuk gaat 4 dagen naar de opvang en zit op een speciale babygroep. Zijn vaste juf Fatima is er vaak in de ochtend. Luuk herkent haar gelijk bij binnenkomst. Mama Yvonne en Fatima bespreken de afgelopen avond en nacht. Luuk heeft wat onrustig geslapen, waarschijnlijk door tandjes die doorkomen. Voor Fatima is dit fijn om te weten, want hij zal dan waarschijnlijk wat eerder toe zijn aan zijn eerste slaapje die dag. Als het warm is, wordt er natuurlijk ook gevraagd of je kind al goed is ingesmeerd. Er zal immers lekker veel buiten gespeeld worden de hele dag! Een vertrouwd gezicht en een goede overdracht is fijn en belangrijk voor alle partijen! Zo kun jij, na een dikke afscheidskus natuurlijk, met een gerust hart gaan werken!

9:00 – spelend ontwikkelen

Kinderen zijn nieuwsgierig en hebben een enorm doorzettingsvermogen. Vallen en weer opstaan, blijven proberen tot het lukt. Dat geldt ook voor Luuk. In een veilige omgeving krijgt hij de ruimte om te ontdekken en om zijn motorische vaardigheden te ontwikkelen. Maar hij ziet ook andere kinderen, waarmee hij contact maakt en waar hij op reageert. Kinderen leren van en met elkaar, ook ontdekken ze hun rol in een groep (sociale interactie).

11:00 – rust!

Tussen het spelen en ontwikkelen door is er natuurlijk voldoende tijd om tot rust te komen. De medewerkers van de kinderopvang kijken bij ieder kind welke rustmomenten bij hem of haar passen. Als je kind het gewend is om met een speen, knuffel of doekje te slapen, wordt die gewoonte zoveel mogelijk overgenomen. In eerste instantie slaapt je kindje vaak op 2 momenten per dag, maar als het wat ouder wordt, is 1 keer per dag slapen meestal voldoende. Als er toch behoefte is aan meer slaap, is dat geen probleem. Wanneer je kindje slaapt, gaat een medewerker regelmatig even kijken. Ook staat de babyfoon continu aan.

12:00 – lunchtijd

Gezond eten is belangrijk voor iedereen, en voor opgroeiende kinderen des te meer. Op het kinderdagverblijf wordt dan ook verantwoord en gevarieerd gegeten. Neem nou broodbeleg: daar kun je van alles voor gebruiken. Vandaag krijgt Luuk voor het eerste hummus op zijn brood! Dat had hij thuis nog niet eerder gehad. Hij vindt het duidelijk lekker!

14:00 – buiten spelen en vies worden mag

Iedere dag gaat Luuk naar buiten om even lekker een frisse neus te halen. Buiten kan er gespeeld worden in een buitenruimte waar ook veel te ontdekken valt. Een zandbak, bomen, schaduwplekken, klimplekken en mogelijkheden om te verstoppen en hutten te bouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos en vies worden mag. Als de zon schijnt, kan je kind met water en zand spelen. Regent het? Dan komen de regenlaarsjes en -jasjes tevoorschijn. Ook dan valt er immers van alles te ontdekken!

18:00 – Op naar huis!

Papa Freek komt Luuk ophalen van de kinderopvang. Luuk kruipt op hem af en geeft hem een dikke knuffel. Daarna bespreekt Freek, met Luuk op zijn armen, nog even met de pedagogisch medewerker hoe de dag is verlopen, dus wat hij allemaal heeft gedaan en of er nog bijzonderheden waren. Daarna gaan de twee naar huis.

Mooie groeimomenten

Gedurende dag maken de medewerkers van de kinderopvang foto’s van Luuk en noteren ze zijn slaaptijden en eetmomenten. Zo hebben mama en papa alvast een beetje een beeld bij de dag van Luuk en kunnen ze ook meegenieten van zijn mooie groeimomenten.

Meer weten?

Ludens is gevestigd in de Utrechtse wijken en is nauw betrokken met de leefomgeving van de kinderen en hun ouders. De kinderdagverblijf werkt samen met basisscholen, sportclubs en het welzijnswerk.

Ludens
Abstederdijk 303 | 3582 BK Utrecht | 030-2567070 |
[email protected] | www.ludens.nl
Deel dit artikel