moeilijke eter

Mijn dochter is een moeilijke eter

15 januari 2020
79
79
0

Sommige kinderen lusten alles, het maakt niet uit wat hen wordt opgeschept. Andere kinderen hebben meer moeite met eten. Als ouder wil je natuurlijk wel graag dat je kind gezond en gebalanceerd eet. Het kan, kortom, best lastig zijn om alle partijen tevreden te stellen. Dat ervoer ook Hajar (38) met haar dochter Nadia.

Moeilijke eter

Hajar vertelt dat Nadia al snel behoorlijk kieskeurig werd als het aankwam op voeding. Zo lustte ze graag aardappelen, pasta’s en rijst, maar de meeste sauzen of groentes vond ze niet erg lekker. Ook boterhammen gingen er wel in, maar veel gezonde belegsoorten wees Nadia telkens af. Hajar maakte zich zorgen, want hoe zou haar dochter toch de benodigde vitamines binnen kunnen krijgen om gezond te kunnen groeien en ontwikkelen?

Steeds meer strijd

Wanneer het gezin aan tafel zat, ontstond er daardoor steeds meer strijd. Hajar: ‘Ik wilde gewoon echt dat Nadia gezond zou eten, dus bleef ik aandringen. Maar mijn dochter heeft een sterke eigen wil, en ze weigerde. Op een gegeven moment verviel ik in maatregelen zoals mijn ouders die al troffen. Zo moest Nadia aan tafel blijven zitten tot haar bord helemaal leeg zou zijn. Gezelliger werd het daardoor niet, en elke dag merkte ik dat Nadia nog schoorvoetender aan tafel kwam.’

Lastige momenten

Toen de sfeer praktisch dagelijks zeer slecht werd, besloot Hajar hulp in te schakelen. Bij het Centrum voor Kindertherapie kunnen ouders terecht voor opvoedkundig advies. Iris Tadic Fadjil is kindertherapeut, en vertelt: ‘Het kan best ingewikkeld zijn om als ouders om te gaan met kinderen die moeilijk eten. Vaak voelen ouders zich machteloos en uiten zich autoritair. Er wordt geëist dat het kind het bord leeg eet of het kind wordt als straf naar bed gestuurd. Het jammere is echter dat dit meestal averechts werkt. En daarmee wordt ieder eetmoment nog lastiger.’

Positieve suggesties

Iris vertelt dat aan de hand van opvoedcoaching de ouders worden geholpen om een meer positieve benadering te proberen. Iris: ‘Door positieve suggesties te doen, is etenstijd niet meer zo beladen. Al die spanning helpt namelijk niet mee. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld door echt een klein beetje op te scheppen en het kind zelf te laten proeven. Kinderen moeten wennen aan nieuwe smaken. Op die manier krijgt het kind het gevoel dat er keuzevrijheid is en dat er naar hem of haar geluisterd wordt.’ Een andere mogelijkheid is werken met een eettijd. ‘Bedenk van tevoren hoe lang je de eettijd wilt instellen. Zet een timer op bijvoorbeeld een kwartier. Je vertelt dit ook aan je kind, en legt uit dat in dat kwartier het kind eet wat het op kan krijgen. Is het kwartier om? Dan is de eettijd voorbij en mag het eventueel van tafel.’

Weer tijd voor gezelligheid

‘Wat ik zou afraden, is om het kind toch nog ongezonde snacks toe te stoppen nadat het slecht heeft gegeten. Ik begrijp natuurlijk best dat je niet wilt dat het kind met trek naar bed gaat, maar een kind kan echt wel een dagje toe met wat minder eten. Soms is dat even nodig om het patroon te doorbreken. Zorg er daarbij wel voor dat het kind altijd goed blijft drinken.’ Aan de hand van dit soort adviezen en technieken zoekt de kindertherapeut samen met de ouders naar manieren om het probleem aan te pakken. Natuurlijk wordt daarbij ook rekening gehouden met de wensen van de ouders. Op die manier wordt etenstijd langzamerhand weer een moment van gezelligheid.

Geïnteresseerd?

Ben jij benieuwd naar een kindertherapeut of opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kun je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen als ouders veel meer kunnen dan ze vaak denken. Door kinderen serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het Centrum voor Kindertherapie is: Wij dragen bij aan meer rust in kind, ouder en gezin.

Meer weten?

Het Centrum voor Kindertherapie West-Friesland is een centrum voor kortdurende kinder- en jeugdtherapie. Er werken twee integratief kindertherapeuten, een beeldend therapeut en een opvoedcoach.

Centrum voor Kindertherapie
Lepelaar 3 | 1628 CZ Hoorn | 0229-843924 |
[email protected] | www.cvkt.nl
Deel dit artikel