midlifecrisis

‘Help, ik heb een midlifecrisis!’

Geef eens toe. Bij het horen van de term ‘midlifecrisis’ denk je aan een man van midden veertig, die met een iets te zongebruinde huid in een rode sportauto rondtoert. En als het even kan, zit er ook nog een vrouw die minstens tien jaar jonger is in de bijrijdersstoel. Maar een midlifecrisis is meer dan alleen dit klassieke clichébeeld. Zo krijgen vrouwen er ook mee te maken. Ja, jij misschien dus ook wel…

Midlifecrisis: wat is het nou eigenlijk?

Je kunt er helaas niet omheen: ouder worden we allemaal. En nu je halverwege de veertig bent, lijkt de tijd zelfs steeds harder voorbij te vliegen. Hoewel je eigenlijk alles hebt waar je vroeger van droomde – een lieve partner, leuke kinderen, een fijne baan en een mooi huis – bekruipt je soms een onrustig gevoel. Je hebt het idee dat je nog veel meer uit je leven kunt halen dan er nu in zit, en dat je nog láng niet al je dromen hebt waargemaakt. Maar nu je beseft dat de helft van je leven voorbij is, begint voor jouw gevoel de tijd te dringen. Deze confrontatie zorgt er niet alleen voor dat jij je onrustig voelt, maar ook angstig, leeg of zelfs ontevreden. Je gaat je bezighouden met zingevingsvraagstukken als ‘Heb ik wel alles gedaan wat ik wilde?’. Je denkt er misschien zelfs over om één of meerdere (ingrijpende) veranderingen in je leven door te voeren. Weggaan bij je partner bijvoorbeeld, je eigen bedrijf starten, of iets veranderen aan je uiterlijk. Het is vrij duidelijk: jij hebt een midlifecrisis te pakken. Of toch niet? Lees snel verder!

Wist je dat…

Bijna één kwart van de Nederlanders te maken krijgt met een midlifecrisis?

En zo versla je die midlifecrisis!

Wist je dat het helemaal niet gek is om op dit moment in je leven onrust en ontevredenheid te ervaren? Je wordt, mede door de nodige hormonale veranderingen, immers geconfronteerd met de eindigheid van je jeugd, en je eigen (on)sterfelijkheid. Het kan verleidelijk zijn om alles waar je in je huidige leven niet tevreden mee bent, te willen verlaten. Maar in plaats van oplossingen te zoeken die buiten jezelf liggen (zoals een nieuwe baan of nieuwe partner), is het juist verstandig om naar jezelf te kijken. Wie ben je eigenlijk? Wat wil je nog met jouw leven? Wat kan je allemaal nog? Maar vooral: waar wordt je bij van? Kun je deze vragen goed en oprecht beantwoorden, dan neem jij je gevoelens en verlangens, en kun je de crisis te lijf gaan. Dan kun je de onrust wegnemen, en wat er aan doen. Bepaal je doelen en vraag daarbij advies aan je dierbaren en vrienden, en overleg de situatie. Zij kunnen er bovendien ook voor zorgen dat je geen overhaaste beslissingen neemt. Zoals op dezelfde dag je baan opzeggen, een ticket naar Hawaii boeken, of te gaan scheiden.

Wist je dat het helemaal niet gek is om onrust en ontevredenheid te ervaren?

Samen van gedachten wisselen en brainstormen

Naast dat het goed is om samen met anderen te ‘brainstormen’, kan het ook helpen om eens van gedachten te wisselen met bijvoorbeeld een leefstijlcoach. Als leefstijlcoach weet ik uit ervaring hoe je geest én lichaam wezenlijk veranderen tijdens je ‘midlife’. Ik herken de symptomen zelf ook. Regelmatig vraag ik me af of ik tevreden ben met wat ik heb bereikt, en wat ik verder nog allemaal wil doen. Daarbij herken ik ook de behoefte om je soms af te zetten tegen je omgeving, zoals je kinderen, partner, familie en vrienden. Een veranderende hormoonspiegel heeft hier ook invloed op. Doordat ik de symptomen bij mezelf herken, blijf ik de regie van mijn eigen leven in eigen handen houden. Zo neem ik geen overhaaste en drastische beslissingen, en vind ik een goede balans. Vanuit mijn eigen ervaringen en de herkenning kan ik ook jou helpen om weer in balans te komen. In de coaching staan de zogenaamde vier W-vragen centraal: ‘Wie ben ik, Wat wil ik, Wat kan ik en Waar word ik blij van?’

Maar is het wel een midlifecrisis?

Zelf spreek ik overigens liever van de ‘middelbare gelukslevensfase’ in plaats van midlifecrisis. Vaak heb je in deze fase meerdere rollen. Je bent vader of moeder, echtgenoot, echtgenote of partner, vriend of vriendin en medewerker of manager. Je wilt alles voor de volle 100% doen. Soms het je best veel moeite om te voldoen aan de verwachtingen die jij jezelf oplegt, en de druk van buitenaf. Je wilt alle ballen in de lucht houden. Hoe langer deze fase duurt, hoe erger de sleur wordt. Ook merk je dat je niet altijd meer op één lijn zit met je partner, kinderen en andere naasten. Het is de hoogste tijd om de situaties onder ogen te zien die op dit moment de balans in jouw leven verstoren. Door de zaken op een rijtje te zetten die je kunt beïnvloeden, kun je je leven op een positieve manier veranderen. Bovendien, mocht dat nodig zijn, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld je partner of andere gezinsleden te betrekken bij de leefstijlcoaching. Immers: zij vormen ook een belangrijk onderdeel van jouw huidige leven, én van de vitale toekomst die jij tegemoet gaat.

Datum: 25 juni 2019