lifecoaching

Door lifecoaching kun jij écht veranderen

14 mei 2018
322
322
0

‘Het lukt me toch niet’, ‘Het zit mij toch nooit mee’ en ‘Dat zal toch wel misgaan, net zoals de vorige keer’. Negatieve gedachten die jou belemmeren om een vrij en ontspannen leven te leiden. Gedachten die je weerhouden om effectief je dromen en doelen na te jagen, die je, sterker nog, saboteren. Tijd om in actie te komen!

Negativiteit

Negatief denken is gemakkelijk. Het is de veilige standaardmodus om in te verkeren als er iets vervelends, nieuws of spannends zou kunnen gebeuren. Immers: in het leven kunnen er nou eenmaal veel dingen misgaan. Als je jezelf hier al op voorbereidt, ervaar je een gevoel van controle. Omdat je negatieve gedachten gewend bent, is het gemakkelijker om met negativiteit te reageren.

Nieuw pad

Negativiteit is voor jou een gewoonte geworden. Deze gewoonte kan vergeleken worden met een kar op een zandpad. Hoe vaker je eroverheen rijdt, hoe dieper het wordt. Om een nieuwe gewoonte aan te meten, is het zaak om een nieuw ‘karrenspoor’ aan te maken. Wanneer dit nieuwe pad voldoende is uitgesleten, zal dit de nieuwe route worden. Maar tot die tijd nemen je hersenen liever het oude, bekende spoor.

Wilskracht en zelfdiscipline

Als je écht wilt veranderen, dan heb je daar veel wilskracht en zelfdiscipline voor nodig. Het ervaren van drukte en stress heeft invloed op je hormonen en hersenen. Je zult merken dat je minder kunt hebben en dat je daardoor ook minder informatie zult opnemen. Je hersenen hebben dan de voorkeur om voor de vastgeroeste, oude bekende gedachten en gedragingen (karrensporen) te kiezen. En voor je het weet, zit je weer vast in je oude, vertrouwde negatieve modus.

De verandering

Als je écht wilt veranderen, is het zaak om heel bewust en met aandacht te leven. Dit kun je jezelf echt aanleren. Leer jezelf aan om bewuste keuzes te maken, en jezelf hier dagelijks in te trainen, zodat je het maken van bewuste keuzes tot een gewoonte maakt. En nee: dit is geen kwestie van járen oefenen!

Nieuw gedachte- gedragspatroon

Wist je dat het maar een relatief korte periode duurt totdat je hersenen zich een nieuw patroon (ofwel een nieuw karrenspoor) hebben eigengemaakt? Gebruik je vaker het nieuwe karrenspoor, dan zal dit een nieuw gedachte- en gedragspatroon worden. Het ‘enige’ wat je hoeft te doen is dit nieuwe karrenspoor een periode lang consequent te belopen. Daarna is het een automatisch gedachte- en gedragspatroon geworden; iets wat je automatisch doet zonder erbij na te denken.

Hulp

Omdat het soms handig is om een duwtje in de juiste richting (of het goede spoor) te krijgen, kan Marianne van Maramy Life Coaching je een handje helpen. Samen bekijken jullie welke automatische gedachten en gedragingen jou in je dagelijks leven belemmeren en welke er nodig zijn om weer lichter, vrijer en positiever door het leven te gaan. Durf je het aan om je veilige patronen achter te laten en te kiezen voor verandering?

Meer weten?

Coachpraktijk Maramy biedt professionele begeleiding aan volwassenen die vast (dreigen te) lopen op persoonlijk vlak en/of werkgerelateerde problemen. Marianne begeleidt je bij het (her-) vinden van jezelf, persoonlijke groei, werk/ privé balans, kort gezegd, datgene wat jou blij en gelukkig maakt.

Maramy Life Coaching
Neutronweg 45 | 1627 LG Hoorn | 06-15286910 |
[email protected] | www.maramy.nl
Deel dit artikel