carriere

Ben je 45+? Begin je tweede carrière!

24 april 2019
253
252
2

Je bent halverwege de vijftig (en echt: dat is nog hartstikke jong) en wilt ander werk. Doe eens een rondvraag op de gemiddelde verjaardag. Grote kans dat de meeste mensen van vijfenveertig jaar en ouder toegeven dat zij stiekem ervan dromen om eindelijk voor zichzelf te beginnen als kunstenaar of tóch dat ongepubliceerde manuscript te publiceren dat ergens verfrommeld in het bureaukastje ligt. Hoe zit het met jou, wat zijn jouw dromen als het om (ander) werk gaat? Hoe dan ook: je kan die plannen nú waarmaken, zolang ze maar realistisch zijn en bij je passen!

Ploeteren tot je pensioen

Misschien herken je het wel. Je zit al jaren in hetzelfde bedrijf. Ondertussen ben je doodmoe van het vergaderen, je weinig inspirerende collega’s en bedrijfscultuur en de routinematige werktaken. Maar omdat je verzekerd bent van een maandelijks inkomen (én van een sleur), blijf je er maar zitten. Je droomt van je pensioen dat over een jaar of twintig aanbreekt.
Wist je dat er plekken in de wereld bestaan waar mensen ouder worden dan honderd, en dat ze daar het woord ‘pensioen’ niet eens kennen? Deze mensen streven een zinvol doel na, waardoor de gedachte ‘Heerlijk, straks hoef ik niet meer te werken’ niet eens bij hen opkomt. Dat is in Nederland wel anders. Hier bestaat een loopbaan in het algemeen uit een opleiding volgen, om daarna te gaan werken. Dit vaak zo kort mogelijk, zodat je daarna lekker lang kunt genieten van de periode van eindeloze fietstochtjes, uren tuinieren in de volkstuin en met de caravan op weg naar Monte Gordo (Portugal).

Switchen van carrière?

Op je vijfenveertigste waan je je misschien dus al in de eindfase van je loopbaan, maar de ‘bittere’ werkelijkheid is dat je nog minstens twintig jaar op de arbeidsmarkt hebt te gaan. En dan kun je er maar beter het beste van maken, en ook genieten van de tijd vóór je pensioen aanbreekt! Durf een switch te maken, volg een nieuwe opleiding of cursus en ontplooi je nieuwe talenten: je carrière is nog maar net begonnen! Dit is dé periode om te reflecteren, en vanuit daar eventuele nieuwe stappen te zetten. Zie ik mezelf nog tot mijn vijfenzestigste (of, zoals het er nu uitziet, op mijn achtenzestigste) zitten op mijn huidige werkplek? Of ben ik misschien meer op mijn plek in een hele nieuwe richting? Misschien moet jij wel gedwongen op zoek naar ander werk vanwege een ontslag. Natuurlijk is dat heftig. Maar probeer het eens anders te bekijken. Nu heb je wél een time-out om te zien of het werk dat je een lange tijd hebt gedaan nog wel bij je past, en om erachter te komen waar je hart écht ligt. Maar hoe doe je dat dan precies: ontdekken wat (nog meer) bij je past en wat je graag wilt doen? Dat kan met loopbaancoaching!

Jouw persoonlijke ontwikkelingsproces

Tijdens de loopbaancoaching maak je een persoonlijk ontwikkelingsproces door. We gaan een aantal keren met elkaar in gesprek, waarbij we stilstaan bij verschillende vragen. Zijn mijn waarden ten aanzien van werk veranderd sinds ik als twintiger als starter begon? Heb ik het misschien wel in me om ondernemer te worden en voor mezelf te beginnen? Heb ik misschien nog wel andere talenten die de moeite waard zijn om te ontplooien? En hoe kan ik al mijn opgedane ervaring in de afgelopen jaren gebruiken bij een nieuwe uitdaging? Ook kom je erachter wat de vastzittende overtuigingen en patronen zijn die jou op dit moment belemmeren om keuzes te maken. Door dit inzicht kun je veranderingen aanbrengen in jouw manier van denken en handelen, en bepaalde stappen zetten. En doordat jouw persoonlijke kracht toeneemt, doe je dit met bevlogenheid, motivatie en energie.

Geef jezelf een cadeautje: gratis loopbaanadvies!

Wist je dat je in 2019 als 45-plusser recht hebt op gratis advies van een loopbaanadviseur? Dit is door de overheid vastgesteld. En niet voor niets, want nadenken over je carrière en het vervolg hiervan met een loopbaanadviseur is zinvol. Bijvoorbeeld wanneer je toe bent aan een nieuwe stap. Of wanneer er veranderingen aan komen, zoals een ontslag. De regeling loopt nog tot 10 januari 2020. Grijp dus snel de kans om samen met een loopbaanadviseur aan je eigen toekomst te werken!

Meer weten?

Bij Themis Loopbaancoaching in Eindhoven ben je aan het juiste adres voor verschillende soorten coaching.

Themis Loopbaancoaching
Meerenakkerplein 3 | 5652 BJ Eindhoven | 073 5116717 |
[email protected] | www.themisloopbaancoaching.nl
Deel dit artikel