werk

De volgende stap in jouw carrière

28 september 2019
598
598
1

Misschien heb je alles op je werk: leuke collega's en een baan waar je elke dag met plezier naartoe gaat. Maar toch kriebelt er iets. Mogelijk ben je klaar om wat meer verantwoordelijkheden te dragen. Of je bent op zoek aan wat extra uitdaging of verbreding in je functie. Kortom, je bent toe aan de volgende stap in jouw carrière. Het kan best lastig zijn om die stap daadwerkelijk te zetten. Daar kan een loopbaancoach je bij helpen.

Een stap zetten

Het besluit om te proberen een stap te zetten in je carrière kan door verschillende factoren ontstaan. Zo kan het zijn dat er een functie vrij is gekomen op je werk, zie je dat kennissen bepaalde stappen hebben gemaakt of merk je dat je huidige werkzaamheden je te makkelijk afgaan. Maar om daar te komen waar je je wel op je plek voelt, is nog niet altijd gemakkelijk. Want hoe weet je nu in welke richting je je moet oriënteren? En wat kun je nu doen om jezelf op de juiste manier te profileren?

Vragen beantwoorden

Allereerst is het dan ook belangrijk om te ontdekken wie je bent, waar je staat, waar je energie van krijgt en waar je naartoe wilt. Een loopbaancoach kan je helpen dit soort vragen te beantwoorden. Door middel van het stellen van prikkelende en uitdagende vragen kom je erachter wat er nog schort aan je huidige baan, of hoe jij je talenten nog beter kunt inzetten. Aan de hand van oefeningen kun je inzichtelijk maken hoe je sterke en minder sterke punten gebruikt en wat voor rol daarbij past.

Verken de mogelijkheden

Naast reflectie op jezelf en je huidige situatie, is het nuttig om rond te kijken. Het hoeft nog niet eens concreet te zijn, maar het is wel zinvol om te ontdekken wat er allemaal aan de horizon ligt. De loopbaancoach kan je ondersteunen bij het verkennen van deze mogelijkheden. Want misschien denk je hierbij meteen aan een nieuwe organisatie. Maar heb je er wel eens aan gedacht dat je ook van positie kunt veranderen binnen jouw branche? Aan de andere kant kan het zijn dat je het lastig vindt je eigen referentiekader los te laten. Dan kan de coach je uitdagen eens te oriënteren op wat er mogelijk is buiten jouw niche. Misschien ben je er wel bij gebaat je om te laten scholen, of om voor jezelf te beginnen als freelancer.

Wacht niet af!

Een belangrijk advies is om niet af te gaan wachten tot er iets verandert. Want als je zelf niets doet, wordt je onderdeel van andermans plan. Als je het moeilijk vindt je plannen concreet te maken, is het zinvol de handen ineen te slaan met de loopbaancoach. Deze coach stimuleert je en kan je ideeën aanreiken waar je zelf niet aan hebt gedacht.

Helpen bij je plan

Op het moment dat je een beeld hebt van waar je naartoe wilt, is het nuttig om een plan te maken. Want je kunt wel weten waar je naartoe wilt, maar het is ook belangrijk om goed voor ogen te hebben wat er nodig is om daar te komen. Zo kan het zijn dat je een tijdje werkloos zult zijn tussen twee banen in. Dan moet je die periode wel kunnen overbruggen en weten hoe je op die nieuwe plek terechtkomt. Daarnaast wil je weten wat voor contacten belangrijk zijn om te onderhouden en hoe je je netwerk goed kunt inzitten. Ook bij deze specifieke vraagstukken kan de loopbaancoach je handvatten aanreiken.

Voor jou

Herken jij je in dit artikel? Weet dat je er niet alleen voor staat. De loopbaanadviseurs bij Themis loopbaancoaching zijn er voor jou om te helpen. En als jij een werkende 45-plusser bent, kom je bovendien in aanmerking voor een gratis ontwikkeladvies. Het resultaat van het traject? Je komt erachter wat het beste bij je past, en hoe jij de baan, functie of vervolgstap kunt vinden die bij je past. Eerst vrijblijvend kennismaken en meer te weten komen over de verschillende mogelijkheden? Geen probleem! Dat kan in een gratis oriëntatiegesprek.

Meer weten?

Bij Themis Loopbaancoaching in Eindhoven ben je aan het juiste adres voor verschillende soorten coaching.

Themis Loopbaancoaching
Meerenakkerplein 3 | 5652 BJ Eindhoven | 073-5116717 |
info@themisloopbaancoaching.nl | www.themisloopbaancoaching.nl
Deel dit artikel