Nú even ophouden met maar doorgaan

6 februari 2018
301
373
3

Je hebt een lange en zware dag op het werk gehad: de zoveelste deze week. Je wilt niets liever dan op de bank ploffen, en met een magnetronmaaltijd op schoot, je slechte, maar o zo leuke serie kijken. Maar helaas, bij thuiskomst springt je dochter enthousiast op en neer: 'mama, spelen!' En ook manlief wil nog wat aandacht.

Op zoek naar rust

‘Je weet toch dat we rond 8 uur nog even naar Clara en Hans gaan?’ zegt hij, terwijl hij alvast een wijntje voor je inschenkt. ‘Kijk, schat, deze heb je wel verdient.’ Met superveel tegenzin ga je aan de keukentafel zitten. Je voelt een bonkende pijn achterin je hoofd opkomen. Dit kan zo niet langer. Je bent op zoek naar meer rust. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?

Burn-out

Ruim 14% van de werknemers in Nederland had in 2014 burn-outklachten. Dat is één op de zeven!  Ervaar je deze drie elementen, dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een burn-out:

  1. Uitputting (extreme vermoeidheid vanwege het werk)
  2. Distantie (onverschillige houding ten opzichte van anderen om je heen)
  3. Verminderde bekwaamheid (twijfel dat je het werk nog naar behoren doet)

Lichamelijk herstel

Voor herstel van een burn-out is het belangrijk om vooral het lichaam eerst te laten herstellen van de oververmoeidheid. Als stress langdurig wordt ervaren, is er te weinig tijd voor herstel en wordt de belasting op het lichaam te groot door de constante opbouw van de hormonen cortisol en adrenaline. Vandaar dat deze vorm van overbelasting lichamelijke klachten met zich meebrengt.

Balans vinden

Hierna wordt door therapie inzicht gegeven in gedragspatronen, overtuigingen (grenzen aangeven bijvoorbeeld) en aanboren van (vergeten) energiebronnen. Het uiteindelijke doel is de balans tussen de werkeisen van je organisatie en het gebruik maken van je (hernieuwde) energiebronnen.

Doelen

De doelen van stress coaching en burn-out coaching:

  • preventie van stress of burn-out
  • de balans tussen jou en je omgeving herstellen
  • stressklachten worden op korte termijn verminderd, en uiteindelijk helemaal opgelost
  • je weet wat er moet gebeuren om te voorkomen dat de stressklachten terugkeren
  • stressklachten worden eerder herkend, zo kan een eventuele burn-out worden voorkomen
  • je gaat op onderzoek naar de verstoorde balans tussen je draagkracht én draaglast
  • inzichten verkrijgen in de factoren die leiden tot stress

 In de spiegel kijken

Pieter Vermunt van Themis Loopbaancoaching werkt al vele tientallen jaren met cliënten die het moeilijk vinden om keuzes te maken in hun work-life balance. ‘Wanneer onzekerheid of onduidelijkheid je remmen in het zetten van volgende stappen, wanneer onrust, dilemma’s of disbalans in de weg zitten, help ik je hoe je meer invloed kunt ervaren en meer regie neemt over je leven.’

Meer weten?

Bij Themis Loopbaancoaching kun je terecht voor loopbaanorientatie, coaching, outplacement, psychologisch onderzoek, stress en burn-out coaching. Oprichter Pieter Vermunt helpt jou graag om samen een nieuw perspectief te ontdekken.

Themis Loopbaancoaching
Meerenakkerplein 21-30 | 5652 BJ Eindhoven | 073-5116717 |
[email protected] | www.themisloopbaancoaching.nl
Deel dit artikel