Mantelzorg

Mantelzorg: ga er zelf niet aan onderdoor!

Wanneer iemand in je naaste omgeving ziek wordt, heeft dit impact op jou. Naast alle praktische regelzaken die er op je af komen, spelen er ook allerlei mentale processen bij je. Voor deze mentale processen is er vaak onvoldoende tijd als je van het één op het andere moment mantelzorger wordt. Hoe hou je jezelf staande en hoe zorg je ervoor dat je er zelf niet aan onderdoor gaat?

Plotseling mantelzorger

Wanneer je kind, partner of iemand anders in je omgeving onverwachts geestelijk of lichamelijk ziek wordt, heb je geen mogelijkheid gehad om je te kunnen voorbereiden op de nieuwe situatie in je leven. Hoe moeilijk het ook is, je moet ermee kunnen omgaan.

Enorme druk

Coach Amanda de Mos vertelt: ‘Het onverwachte van de situatie kan een enorme druk op je leggen. Ineens ben je mantelzorger, je verantwoordelijkheden binnen het gezin veranderen en het kan zijn dat je je werk moet aanpassen. Dit is veel tegelijk.’

Schuldgevoel

Zo’n situatie kan bijvoorbeeld voorkomen bij je partner. Wanneer je een relatie met iemand begint, weet je simpelweg niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Als je partner dan ziek wordt, bijvoorbeeld een burn-out krijgt of misschien wel blijvend letsel overhoudt aan een auto-ongeluk, verandert je relatie. Naast de partnerrol krijg je nu ook een zorgrol. Ook kan het zijn dat er een gedragsverandering plaatsvindt bij je partner. Hij of zij is dan niet meer de persoon op wie je verliefd werd.

Professionele hulp

Amanda: ‘Je wenst de oude situatie terug en hebt moeite met de ‘nieuwe’ persoon in je leven. Je eigen leven staat volledig op zijn kop en de zorg valt je zwaar. Het is dan ook niet gek als je schuldgevoelens krijgt. Want uiteindelijk wil je het allemaal graag goed doen voor je partner, alleen lukt het even niet meer. Hulp van een professionele coach kan jou er dan doorheen helpen’.

‘Je kan alleen maar goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt’

Acceptatie

Amanda kan jou ook helpen als je kind ziek is. Het kan gebeuren dat je tijdens de geboorte of later ontdekt dat de gezondheid van je kind niet is wat je had gehoopt. En naast de zorg die elk kind vraagt, komen de zorgen over de gezondheid van je kind. ‘Vanaf dat moment gaat er veel gebeuren. Naast de dagelijkse zorg en regelzaken, moet je ook de dromen bijstellen die je tijdens de zwangerschap had over hoe je dit kindje groot zou brengen’, vertelt Amanda.

Besef

‘Je realiseert je dat het leven van je kindje, maar ook dat van je gezin, er heel anders uit gaat zien. Het gaat dan om de letterlijke zorg van je kind, waaraan een medisch traject te pas komt. Zelf kom je in een rouw- en acceptatieproces terecht. Hierbij is het belangrijk te weten dat er een verschil zit tussen het accepteren dat je kind iets mankeert en het accepteren van jouw kind met een beperking.’

Zorg goed voor jezelf

‘Ik zeg altijd tegen mensen: je kan alleen maar goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, je grenzen herkent en respecteert, kan je de zorg voor iemand anders beter aan. Het is oké als je je af en toe schuldig, boos of verdrietig voelt. Ik kan jou helpen om door de verschillende processen heen te komen. Misschien lucht het je al op om eens uitgebreid te huilen.’

Datum: 07 december 2017