Zorg goed voor je voeten bij kanker

18 december 2017
1009
1014
1

Leven met kanker is ontzettend ingrijpend. De onzekerheid en vele behandelingen vragen al jouw energie. Het is dan heel begrijpelijk dat je minder aandacht hebt voor bijvoorbeeld voetverzorging. Toch is het verstandig om ook tijdens het ziekteproces jouw voeten de nodige aandacht te geven.

Kwetsbare voeten

Juist als je kanker hebt, zijn jouw voeten erg kwetsbaar en vatbaar voor allerlei aandoeningen. De behandelingen tegen kanker zorgen ervoor dat jouw weerstand lager wordt en daardoor kunnen veranderingen aan de huid en de nagels van de voet ontstaan. Kloven, blaren, huiduitslag, roodheid van de huid en ingroeiende, gespleten of loslatende nagels.

Preventief

Omdat je weerstand lager wordt is het verstandig om zo snel mogelijk een preventieve voetbehandeling te ondergaan door een oncologisch voetzorgverlener. Ook als je al klachten hebt, kan je behandelt worden. Een oncologisch voetzorgverlener is bovendien opgeleid om goed te kunnen omgaan met jouw emoties die mogelijk tijdens de behandeling tevoorschijn komen.

‘Ineens kreeg ik kloven en huiduitslag op mijn voeten’

Diana (47): ‘ik verzorgde mijn voeten altijd gewoon zelf. Nagels knippen, af en toe een vrolijk lakje op mijn tenen en soms een flinke lik zalf en dan zagen mijn voeten er weer prima uit. Toen ik kanker kreeg en daarvoor behandeld werd, merkte ik ineens dat mijn voeten veranderden. Ik kreeg kloven en huiduitslag en mijn voeten waren vaak rood en pijnlijk. ‘Ook dat nog’, dacht ik toen ik het zag. Op internet las ik iets over een oncologisch voetzorgverlener. Nooit geweten dat zo’n specialisatie bestaat! Maar sinds mijn voeten worden behandelt, zien ze er rustiger uit en doen ze minder zeer. Een hele verademing.’

Oncologische voetzorg

Een oncologisch voetzorgverlener (OVV) verleent voetzorg aan kankerpatiënten. Een OVV is opgeleid om voeten te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen – mits de situatie dat toelaat – en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam. Een OVV kan ook preventieve maatregelen nemen, zodat eventuele klachten voorkomen kunnen worden.

Goed om te weten

Ben je kankerpatiënt, dan is het van belang dat je aan een OVV laat weten of je onder behandeling bent. Meld wanneer de laatste chemokuur of bestraling heeft plaatsgevonden en wie jouw oncologisch behandelaar en huisarts zijn.

Meer weten?

AnkiSi Relax is een veelzijdige praktijk waar kwaliteit voorop staat. De praktijk is gespecialiseerd in de diabetische, reumatische en oncologische voet. De praktijk is lid van de brancheverenigigng PROVOET en opgenomen in het kwaliteitsregister pedicures PROCERT.

AnKiSi RelaX
Holterweg 93 | 7441 DE Nijverdal | 06-30231945 |
info@ankisirelax.nl | www.ankisirelax.nl
Deel dit artikel