opvoeden

Opvoeden = kinderspel, of toch niet?

20 april 2018
646
645
0

Iedereen heeft een mening over opvoeden, of je nu wel of geen kinderen hebt, jong of bejaard bent. Deze meningen lopen sterk uiteen, ook als je samen ouders wordt of bent..

Patries Baijer-Jakubka

Opvattingen over opvoeden

Als je voor het eerst ouder wordt, heb je zo’n 9 maanden de tijd om aan het idee te wennen en opvattingen op elkaar af te stemmen. Terwijl je kind opgroeit, stel je je verwachtingen bij en probeer je dezelfde lijn vast te houden.

Ouderschapsplan

Bij een scheiding worden er afspraken gemaakt en vastgelegd in het ouderschapsplan. Zolang ouders met elkaar in gesprek zijn, wordt eenzelfde lijn vastgehouden. Ik waarschuw altijd voor het gegeven dat kinderen, nog meer dan in een kerngezin, van deze lijn willen afwijken. Ze gaan hun ouders tegen elkaar uitspelen; uitproberen hoever ze kunnen gaan.

Grenzen aangeven

Linda en Hans waren stellig: zij hadden hun kinderen goed opgevoed, hun kinderen zouden dit niet doen. 3 maanden na de scheiding werd ik gebeld: ook hun (b)engeltjes waren aan het uitproberen! Vooral Hans had moeite om zijn grens aan te geven. Hij compenseerde zijn schuldgevoel over de scheiding met het verruimen van de leefregels. Linda baalde hier enorm van, omdat zij door de kids werd omschreven als streng. Bij papa was het leuker.

Nieuwe relaties

De meeste gescheiden ouders blijven niet alleen. Ze worden opnieuw verliefd en de kinderen zijn zelden lang buiten beeld. De nieuwe partner heeft vaak andere ideeën en opvattingen over opvoeden. Dit kan leiden tot heel mooie situaties, maar ook tot de grootste ruzies.

Deceptie

Nelleke en Ton hebben samen 5 kinderen in de leeftijd tussen 8 en 13 jaar. Ze zijn allebei sportfanaten, dus dat zat wel goed. De eerste gezamenlijke vakantie was in Oostenrijk. De rit ernaartoe was naar tevredenheid verlopen, maar de aankomst op de camping leidde tot de eerste schermutselingen. De kinderen van Ton waren afkeurend over de faciliteiten, tot verbazing van Nelleke en haar kinderen. De gewenste activiteiten liepen erg uit elkaar en overeenstemming werd niet gevonden. De vakantie eindigde in een deceptie, en de terugreis verliep niet gezamenlijk.

Opvoedlijnen

Toch heeft dit gezin het gered. Na deze vakantie ben ik met hen in gesprek gegaan en zij hebben hun verwachtingen en opvoedstijlen onder de loep genomen. De aannames werden uitgesproken en nieuwe ideeën ontstonden. De volgende vakantie hebben ze samen geboekt.

MfN

De MfN-registermediator:

  • Jaarlijkse bijscholing. Als de mediator is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand, dan worden er specifieke eisen gesteld aan deze bijscholing.
  • Verplichte intervisie: reflecteren met vakgenoten over casussen en dilemma’s.
  • Klacht- en tuchtrecht.
Meer weten?

Bij Baijer Mediation ben je aan het juiste adres voor verschillende vormen van mediation: echtscheidingen, het emotionele geschil, familieconflict en klachten in de gezondheidszorg. Eigenaresse Patries Baijer-Jakubka is gecertificeerd registermediator en is aangesloten bij de mediators vereniging.

Baijer Mediation
Deel dit artikel